Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Błąd przy Formacie Windows 7 32bit - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Błąd przy Formacie Windows 7 32bit (/blad-przy-formacie-windows-7-32bit-43261-t)

Błąd przy Formacie Windows 7 32bit - 1wymiatacz1 - 27.12.2014 14:55

Witam.Od dłuższego czasu próbuję zrobić format komputera.Wszystko ładnie pięknie.Formatuje się.No i dochodzi tam do iluś % no i jak przy każdym formatowaniu musi się zresetować komputer.I w tedy zaczyna się problem.Podczas ponownym włączeniu komputera aby formatowało się dalej wyskakuje mi coś w rodzaju wiersza poleceń na niebieskim tle i nic nie mogę zrobić.Mogę tylko resetować komputer .Proszę o pomoc.

RE: Błąd przy Formacie Windows 7 32bit - Meksyk1968 - 27.12.2014 16:19

Przy formacie nie musi się absolutnie zrestartować komputer, to po pierwsze.
Po drugie może być wadliwy dysk albo trefny nośnik z Windowsem.

RE: Błąd przy Formacie Windows 7 32bit - thermalfake - 28.12.2014 17:08

To nie jest błąd podczas formatowania - w win7 nie ma paska postępu dla tej czynności po kliknięciu opcji Formatuj.
Pasek postępu ukazuje się w momencie rozpoczęcia kopiowania plików na dysk twardy i dalej kiedy pliki są rozpakowywane, poprzez instalację dodatków/poprawek. Restart powinien nastąpić w końcowej fazie podczas kończenia instalacji.

Cytat:No i dochodzi tam do iluś %

W którym dokładnie miejscu - podczas kopiowania plików czy podczas rozpakowywania ?

Do sprawdzenia masz całościowo sprzęt. Diagnostyka programami z dowolnej dystrybucji livecd np hiren's boot. Do sprawdzenia dysk (skan powierzchni+smart), wielogodzinny memtest86+.
Do wnętrza komputera też trzeba zajrzeć - oczyścić, przejrzeć komponenty, pomierzyć napięcia zasilacza (wiele videotutoriali jest na YT).

Cytat:wyskakuje mi coś w rodzaju wiersza poleceń na niebieskim tle

To jest tzw BSOD (niebieski ekran śmierci).