Rozwiązany Oryginalne chłodzenie Intela - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany Oryginalne chłodzenie Intela (/oryginalne-chlodzenie-intela-43111-t) |
Oryginalne chłodzenie Intela - damski - 17.12.2014 19:29 Szybkie pytanie: planuję kupić Core 2 Duo E6600, interesuje mnie oryginalne chłodzenie Intela. Problem w tym, że rzadko można spotkać w sprzedaży zestaw procesor + chłodzenie. Zastanawia mnie, czy dowolny cooler pochodzący z procesorów Intel (oczywiście pod LGA 775) dostępny na allegro będzie spełniał swoje zadanie? Od razu informuję, że OC nie interesuje mnie specjalnie RE: Oryginalne chłodzenie Intela - irocket - 17.12.2014 19:34 Chłodzenia chyba nie różniły się znacznie między sobą. Możesz założyć to, które masz, najwyżej jeżeli temp będzie za wysoka, to wtedy coś kombinować RE: Oryginalne chłodzenie Intela - thermalfake - 17.12.2014 20:44 Nie dziwi mnie to iż oferty zazwyczaj są bez boxowego chłodzenia skoro ceny mieszczą się w granicach 50zł. W miarę sensowny nowy cooler kosztuje więcej. To jest procesor zrobiony w 65nm litografii z TDP 65W więc w tych zestawach radiator był wyższy niż w późniejszych. Taki Późniejsze szczególnie dla Dual Core To są bardzo trwałe wentylatory. RE: Oryginalne chłodzenie Intela - damski - 17.12.2014 21:52 O ile dobrze pamiętam, Dual Core również ma TDP 65W. Czy to znaczy, że mogę użyć to niższe chłodzenie? RE: Oryginalne chłodzenie Intela - thermalfake - 17.12.2014 22:24 Już napisałem. Conroe (rdzeń) to pierwsza seria procesorów z linii Core. Lepiej mieć większy radiator który szybko rozproszy ciepło a wentylator nie będzie musiał mielić. Ta seria procesorów nie była chłodna. Z tego co pamiętam niższe boxowe wentylatory pojawiły się początkiem 2008r ale dla procesorów które wtedy były już o mniejszym zapotrzebowaniu energii i mniej wydzielającym ciepło. I tak po prawdzie one pojawiały się bardzo często w procesorach z segmentu low cost. Nie poprawiaj producenta - skoro tak robił to jest w tym sens - chłodzenie ma spełniać przy standardowych ustawieniach w stanie obciążenia maksymalne zaplanowane wartości temperatur rdzeni oraz oczekiwany poziom hałasu. Nie kombinuj. RE: Oryginalne chłodzenie Intela - damski - 17.12.2014 23:03 Ok, dzięki wielkie za odpowiedź |