Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
News Intel łączy dział mobilny z działem PC - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f)
+---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f)
+---- Wątek: News Intel łączy dział mobilny z działem PC (/intel-laczy-dzial-mobilny-z-dzialem-pc-42717-t)

Intel łączy dział mobilny z działem PC - Portator - 19.11.2014 06:54

Intel ma na początku przyszłego roku połączyć dział mobilny z działem odpowiedzialnym za produkcję procesorów dla komputerów stacjonarnych. Tym samym będzie to scalenie segmentu firmy, który od dawna przynosi straty z tym, który notuje gigantyczne zyski. Według rzecznika firmy z Santa Clara ma to związek z „rozmyciem się różnic pomiędzy komputerami, tabletami, phabletami i smartfonami”.
[Obrazek: intel120.jpg]
Dzięki połączeniu Intel chce przyspieszyć rozwój swoich produktów. Inna sprawa, że prawdopodobnie chodzi o optymalizację finansową. Dział mobilny od dawna jest nierentowny i choć niebiescy twierdzili, że mają na niego pomysł, to rzeczywistość okazała się być całkowicie inna. Trzeba wspomnieć w tym miejscu, że tylko w trzecim kwartale tego roku fiskalnego mobilny segment przedsiębiorstwa zanotował stratę na poziomie aż 1,04 mld dolarów.

W zdecydowanie lepszej sytuacji jest dział PC, który wypracował dla firmy z Santa Clara zysk wynoszący aż 4,12 mld dolarów. Zwiększyły się także przychody, które wzrosły o 9 procent do 9,19 mld dolarów. Spółka chce położyć nacisk na sprzedaż mobilnych chipów, aby dobić do zakładanych 40 mln urządzeń wyposażonych w układy Intela. Może być to sporym problemem, bo firma nadal jest w tyle jeśli chodzi m.in. o technologię LTE.

Chuck Mulloy twierdzi, że w przyszłości powinniśmy obserwować rosnące zapotrzebowanie na procesory wykorzystywane w tabletach, notebookach i smartfonach. Połączenie działów miałoby lepiej przygotować Intela na to, co stanie się z rynkiem i pozwolić na szybsze reagowanie na potrzeby konsumentów.

Źródło: The Verge, za: pclab.pl