![]() |
Reinstalacja WIN7, a oddzielona partycja na linux. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Reinstalacja WIN7, a oddzielona partycja na linux. (/reinstalacja-win7-a-oddzielona-partycja-na-linux-42597-t) |
Reinstalacja WIN7, a oddzielona partycja na linux. - DamianWKK - 09.11.2014 23:02 Witam, jestem delikatnie zdezorientowany. Posiadam 2 partycje C / D. Jakiś czas temu odłączyłem ~97 GB od C programem na instalację ubuntu 14.04. Wszystko zrobiłem dobrze, mogłem wybierać system przy starcie. Dzisiaj postanowiłem reinstalować win7, ponieważ sypał się i były same problemy. Laptop to Lenovo G560, czyli jak wiadomo użyłem magicznego guzika i przywróciłem do fabrycznego stanu. W trakcie robienia zacząłem się zastanawiać co Ja zrobiłem ... lub co się stanie z ubuntem. Wszystko fajnie, pięknie, tylko przy kopiowaniu plików na D, zabrakło mi miejsca i 12 GB skopiowałem do folderu home na ubuncie ... W Zarządzaj komp. -> gał. Zarządzaj dyskami jest wolne miejsce 97,66 GB. I pytanie jest takie, przywróciło, skasowało tego ubuntu ? Nawet nie pamiętam jak dodawało się do rejestru start dwóch systemów i GRUB'a. Oczywiście tak to jest jak nie robi się kopii przed przywracaniem, bo po co? ... Powiedzcie mi, że nic nie jest ruszone i da się to uratować....... Jak to wszystko zrobić, żeby było dobrze, ponieważ żona mnie chyba zabije za te pliki, bo oczywiście te 12 GB jest jej ![]() RE: Reinstalacja WIN7, a oddzielona partycja na linux. - Illidan - 09.11.2014 23:36 Jeśli masz nadal Ubuntu ,nie formatowałeś tej partycji to trzeba dodać ,w tym przypadku najlepiej do MBR Windows opcję rozruchu Ubuntu,zrobisz to darmowym "EasyBCD".Co do danych,cóż...po reinstalacji z nadpisaniem danych,o ile taka opcję wybrałeś to w Windows spróbuj je odzyskać za pomocą darmowego "Pandora Recovery".To nie pomoże to już nic domowymi sposobami nie zrobisz,jedynie specjalny lab który zajmuje się odzyskiem danych o ile są one tego warte.Tu masz jak dodać "Ubuntu" Do MBR: RE: Reinstalacja WIN7, a oddzielona partycja na linux. - Maxim128 - 06.12.2014 22:09 Zamykam z powodu braku zainteresowania ze strony Autora. Możliwe ponowne otwarcie wątku po wysłaniu wiadomości na PW. |