Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Pytanie dot. reinstallu - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Pytanie dot. reinstallu (/pytanie-dot-reinstallu-42593-t)

Pytanie dot. reinstallu - tuzin - 09.11.2014 11:12

Witam, czy jeśli zrobie tak jak na poniższym filmie to jaki będę miał język gdyż najpierw tamten pan wybiera polski ale potem jest tylko angielski i system odpala się w j. angielskim. Czy jeśli zrobie tak reinstall to będzie j.polski?
Proszę o pilną odpowiedź.
http://www.youtube.com/watch?v=HQQLpZR6ADU

RE: Pytanie dot. reinstallu - irocket - 09.11.2014 11:14

Jaki masz sprzęt dokładnie? Ostatnio robiłem przywracanie na swoim Asusie i u mnie język systemu wybierało się później. Wybieraj cały czas Polski i będzie dobrze

RE: Pytanie dot. reinstallu - tuzin - 09.11.2014 11:16

To nie mój sprzęt ale to ASUS X53E

RE: Pytanie dot. reinstallu - thermalfake - 09.11.2014 12:08

Ja nie widzę problemów. Pierwszy wybór języka dotyczy komunikatów w Asus Preload Wizard (domyślnie ang).
Okno konsoli i narzędzi systemowych w nim uruchamianych siłą rzeczy muszą być pokazywane w języku angielskim. Po przygotowaniu partycji systemowej z obrazem i bootowaniu następuje personalizacja czyli między innymi wybór język użytkownika - język interfejsów, pomocy itp.
Wytłumaczenie jest proste. Notebooki są sprzedawane na różne regiony np EMEA. Recovery posiada kilka języków do wyboru ale podstawka cały czas jest w języku angielskim - oryginalny obraz poddany przeróbkom w WAIK przez producenta.
Rzadko zdarzają się cyrki z brakiem PL ale to za sprawą tego iż w pogoni za zyskiem sprzedawcy ściągają je spoza oficjalnych dystrybucji.

RE: Pytanie dot. reinstallu - tuzin - 09.11.2014 13:46

Ok, dzięki za info.
Ale mam problem otóż gdy naciskam f9 to mam tylko uruchom Windows 7 i sprawdzanie pamięci a jeśli wejdę poprzez f8 to nie wykrywa mi recovery więc jak mogę wykonać reinstall?

RE: Pytanie dot. reinstallu - irocket - 09.11.2014 14:02

Pokaż zrzut z Zarządzania dyskami (diskmgmt.msc)

RE: Pytanie dot. reinstallu - tuzin - 09.11.2014 14:22

[Obrazek: fa78836846779eda.html]

Jeśli wam się nie wyświetla to otwórzcie obrazek w nowej karcie

RE: Pytanie dot. reinstallu - thermalfake - 09.11.2014 15:39

Żaden obrazek się nie wyświetla.

Cytat:Ale mam problem otóż gdy naciskam f9 to mam tylko uruchom Windows 7 i sprawdzanie pamięci a jeśli wejdę poprzez f8 to nie wykrywa mi recovery więc jak mogę wykonać reinstall?

Są tylko 2 możliwości - zmieniałeś układ partycji bez pomyślunku lub została wykonana czysta instalacja niefabrycznego systemu - innymi słowy nie było przywracania fabrycznej kopii, stąd nie masz już opcji przywracania z F9 a w WinRE (F8) nie masz dodanej opcji asus preload. Więc w tym temacie "jesteś w du...".
Gdybyś utworzył sobie wcześniej płyty recovery....

RE: Pytanie dot. reinstallu - tuzin - 09.11.2014 16:46

Wiesz to nie mój sprzęt tylko dostałem go do odmulenia(mam 15 lat i nawet to ogarniam) ale nie mogłem wykonać tego reinstallu to napisałem na forum, najwyżej oddam tego lapka właścicielowi a on niech go odda do kogoś kto temu zaradzi.

RE: Pytanie dot. reinstallu - thermalfake - 09.11.2014 17:26

OK, nie doczytałem, że nie Twój.
Więc widać, że ktoś wcześniej nieumiejętnie maczał w tym łapy.
Zapytaj właściciela czy zrobił nośniki przywracania. Jeśli nie (wątpię czy zapłaci kilka stówek za przysłanie płyt) to zostaje czysta instalacja z kluczem spod spodu, instalacje sterowników+soft i aktywacja.

Zobacz czy we właściwościach po kliknięciu na Komputer masz ikonę Asusa - najprostszy sposób na to aby sprawdzić czy system jest preinstalowany. Jeżeli tak to masz szansę odpalić Asus AI Recovery Burner i wykonać te płyty (5-6szt DVD) i przywrócić z nich system (bezpiecznie wykonać backup na inny dysk twardy wszystkich danych).