Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Zmiana kabla lub przejściówka - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Zmiana kabla lub przejściówka (/zmiana-kabla-lub-przejsciowka-42378-t)

Zmiana kabla lub przejściówka - Krzychumag - 22.10.2014 16:43

Mam takie pytanie. Posiadam laptop Asus X53S z Windowsem 7 64 bitowy z dyskiem SSD 1TB Samsung 840 Evo. W Menedżer urządzeń mam taki wpis dotyczący dysk - Samsung SSD 840 EVO 1 TB ATA Device . Rozumiem że mam podłączony dysk pod wejście ATA. Moje pytanie jest następujące, czy istnieje jakaś przejściówka z ATA do SATA III do laptopu,czy trzeba kupić kabel SATA III i samem zmienić kabel w laptopie o ile to jest możliwe.

Krzychumag..

RE: Zmiana kabla lub przejściówka - thermalfake - 22.10.2014 18:05

Bzdury wynikające z niewiedzy.
Żaden obecnie jak i te parę lat wstecz wyprodukowany laptop nie posiada już interfejsu ATA. Różni się on fizycznie od złącza ATA/PATA w płytach głównych jak i od SATA (jest on już jednym standardem zarówno dyski 2.5/3.5").
Twoim zadaniem jest tylko zamontować dyski i przypilnować aby kontroler SATA pracował w trybie AHCI. Do zrewidowania w biosie/uefi.
Samsung ma swoje dedykowane oprogramowanie do zarządzania dyskami - Samsung Magician.
Rozumując po chłopsku - jest ogromna różnica w maksymalnym transferze po ATA jak i kolejnych następujących po sobie wersjach SATA. Tutaj jest intelowski chipset HM65 Express który może obsłużyć maksymalnie 2 porty SATA 6Gbps czyli SATAIII.
Testy na po części zapełnionym dysku pokażą jakie uzyskuje transfery. Aplikacji masz od tego sporo.

RE: Zmiana kabla lub przejściówka - Krzychumag - 23.10.2014 08:00

Rozumiem wszystko i dziękuje za odpowiedź. Po prostu zastanawiał mnie wpis Samsung SSD 840 EVO 1 TB ATA Device w Menedżer urządzeń.