Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
News Windows 10: przeczytaj "Zasady zachowania poufności", żeby później nie narzekać na Mi - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f)
+---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f)
+---- Wątek: News Windows 10: przeczytaj "Zasady zachowania poufności", żeby później nie narzekać na Mi (/windows-10-przeczytaj-zasady-zachowania-poufnosci-zeby-pozniej-nie-narzekac-na-mi-42204-t)

Windows 10: przeczytaj "Zasady zachowania poufności", żeby później nie narzekać na Mi - Portator - 06.10.2014 05:04

Instalując Windows 10 Technical Preview zgadzamy się na to, aby Microsoft dokładnie śledził naszą aktywność.
[Obrazek: windows10_120.jpg]
1 października Microsoft udostępnił system Windows 10 w wersji Technical Preview. Od tego momentu miliony osób zarejestrowało się w nowym programie Windows Insider Program, który pozwala na pobranie nowego systemu oraz testowanie jego możliwości.

Przeczytaj zanim zainstalujesz

Decydując się na uczestnictwo w "programie oceny wersji wstępnej następnej wersji systemu Windows" powinniście jednak zapoznać się także z "Zasadami zachowania poufności informacji dla systemu Windows Technical Preview. Jeżeli tego nie zrobiliście, przegapiliście m.in. zapisy mówiące o gromadzonych przez Microsoft informacjach:

"Na przykład, gdy:

- zainstalujesz Program, możemy zgromadzić informacje o urządzeniu i aplikacjach oraz ich użyciu do takich celów, jak określenie lub poprawa zgodności;

- użyjesz funkcji głosowego wprowadzania danych, takich jak rozpoznawanie mowy, możemy zgromadzić informacje głosowe i użyć ich do takich celów, jak ulepszenie przetwarzania mowy;

- otworzysz plik, możemy zgromadzić informacje o pliku, aplikacji użytej do otwarcia pliku oraz o czasie potrzebnym do wykonania tej czynności, a następnie użyć ich do takich celów, jak poprawa wydajności;

- wprowadzisz tekst, możemy zgromadzić wpisane znaki i użyć ich do takich celów, jak ulepszenie funkcji autouzupełniania i sprawdzania pisowni."

Jak widzicie, Windows 10 Technical Preview korzysta m.in. z keyloggera. Informacja o tym pojawiła się 3 października w Sieci wzbudzając falę krytyki ze strony części internautów. Czy słusznie? Moim zdaniem nie. Pamiętajmy bowiem, że mamy tutaj do czynienia z programem testowym mającym pomóc w rozwoju Windows 10, czego można dokonać właśnie poprzez zbieranie wspomnianych danych. Najbardziej narzekający na szpiegowanie ze strony Microsoftu chyba powinni sami uderzyć się w pierś i przyznać, że popełnili błąd nie zapoznając się z zapisami licencji.

Za: pc world.pl