Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Błędy na dysku twardym - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Błędy na dysku twardym (/bledy-na-dysku-twardym-4209-t)

Błędy na dysku twardym - nunek21 - 03.02.2010 10:14

Od jakiegoś czasu, w zdarzeniach systemowych generują się wiadomości o błędach na dyskach. Czy wie może ktoś dlaczego, jak i po co?
[URLn=http://img94.imageshack.us/i/bdynadysku.png/][Obrazek: bdynadysku.th.png][/URLn]
[URLn=http://img193.imageshack.us/i/bdynadysku2.png/][Obrazek: bdynadysku2.th.png][/URLn]

RE: Błędy na Dysku - Lalik - 03.02.2010 10:37

Najprawdopodobniej z dyskiem zaczyna się coś złego dziać, przeskanuj dysk HdTune, ewentualnie dokonaj napraw błędów i obserwuj, naprawa powinna pomóc.

RE: Błędy na dysku twardym - Dzejkop - 03.02.2010 15:16

Pamiętaj, że skan z HDTune ma być pełny, potem daj screen z tegoż programu. Możliwe, że masz uszkodzoną taśmę.

RE: Błędy na dysku twardym - slump - 04.02.2010 02:15

To co wyżej plus zrób pełne skanowanie nażędziem systemowym przy uruchomianiu kompa dla wszystkich dysków, oraz wykonaj defragmentacje wszystkich dysków/partycji.

RE: Błędy na dysku twardym - nunek21 - 04.02.2010 16:19

Otóż, wykonałem pełen skan chkdsk, i nie wykrył żadnych błędów. Zrobiłem defragmentacje. Zaraz zrobię skan HDTune i zobaczymy

RE: Błędy na dysku twardym - slump - 04.02.2010 17:31

Pokazałeś screna ze szczegółami tylko dla wydaje mi się ostrzeżenia, a jak to wygląda w odniesieniu do błędów?
Czekamy na relację z HDTune, ale na razie nie wygląda to poważnie, ale wszystko się może zmienić.

RE: Błędy na dysku twardym - nunek21 - 05.02.2010 08:32

A więc, dziwnie to wygląda, bo na dysku nie zostały znalezione jakiekolwiek błędy.
[Obrazek: sfound.th.png][Obrazek: hdtune255scan.th.png][Obrazek: sfound.th.png][Obrazek: hddpro.th.png] [Obrazek: hddhealthinfo.th.png]

A mimo to, cały czas w zdarzeniach systemowych mnożą mi się błędy takie jak widać na zrzutach :
[Obrazek: 80105844.th.png] [Obrazek: 82693977.th.png] [Obrazek: 82095480.th.png] [Obrazek: 15359248.th.png] [Obrazek: errorpropertiesevents11.th.png]

Samo korzystanie z dysku, nie sprawia problemów. Nie wyczułem aby dysk miał jakieś problemy z zapisywaniem czy odczytywaniem danych. Co prawda, wyczułem, że trochę wolniej pracuje, niż zwykle ale to od jakiegoś czasu.
Cytat:Pamiętaj, że skan z HDTune ma być pełny, potem daj screen z tegoż programu. Możliwe, że masz uszkodzoną taśmę.

Czy taśma przez którą podpięty jest dysk do płyty głównej, może tutaj winić? Jest w dobrym stanie, nie przypominam sobie abym robił jej coś takiego co mogło by ją popsuć.

RE: Błędy na dysku twardym - ihatebuffering - 05.02.2010 10:03

No nie wiem czy jest z nim wszystko w porządku, żywotność dysku określana na około 50 % jak masz gwarancję to oddaj go do sklepu. Ale spróbuj wymienić taśmę najpierw. Tak taśma może być powodem błędu (przełamana uszkodzony styk itp)

RE: Błędy na dysku twardym - Lalik - 05.02.2010 12:39

Pomim zdaniem czym prędzej tak jak powiedział przedmówca powinnaś reklamować dysk jeśli masz taką możliwość, jeśli nie i wymiana taśmy nic nie da, no cóż używaj go aż padnie, ale systemu raczej na nim nie trzymaj Smutny

RE: Błędy na dysku twardym - slump - 05.02.2010 15:54

Wszystko już powiedziano. Dysk jest sprawny ale już powoli myśl nad zakupem nowego. Jeszcze możesz zobaczyć czy masz aktualne sterowniki ad chipsetu i całej płyty głównej. Więcej nic nie zrobisz a o dysk jako uszkodzony się nie martw.

RE: Błędy na dysku twardym - ihatebuffering - 05.02.2010 18:43

Dziwi mnie tylko, że dopiero teraz zauważyłeś ze dysk jest w takim stanie.

RE: Błędy na dysku twardym - nunek21 - 05.02.2010 20:39

Wiesz, normalnie nie przeszkadzało mi to w pracy albo w rozrywce. Dopiero zainteresowały mnie te pojawiające się błędy, a programy do sprawdzania dysku tz. te ostrzegające zainstalowałem sobie dzisiaj dopiero. A Ty sprawdzasz często stan dysku?

RE: Błędy na dysku twardym - ihatebuffering - 05.02.2010 21:45

Wiesz 1 Bad sector na dysku lub 99% sprawności podlega gwarancji Zacieszacz Jak zobacze w HDtune 1 badsector a w Hd heal 99% żywotności to 1 co zrobię to zgram ważne dane na stary HDD i lecę do sklepu Zacieszacz

RE: Błędy na dysku twardym - StoProcent - 06.02.2010 10:12

Użyj TuneUp , on coś naprawia dyski jeżeli uległy uszkodzeniu Uśmiechnięty.

RE: Błędy na dysku twardym - ihatebuffering - 06.02.2010 12:30

Raczej Tune Up tu już nic nie pomoże porostu dysk już zdycha Zacieszacz