![]() |
W koszu Udostępnianie plików pomiędzy Win7 a Win XP i przydzielanie uprawnień. - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Forum (/forum-1-f) +--- Dział: Kosz (/kosz-3-f) +--- Wątek: W koszu Udostępnianie plików pomiędzy Win7 a Win XP i przydzielanie uprawnień. (/udostepnianie-plikow-pomiedzy-win7-a-win-xp-i-przydzielanie-uprawnien-42001-t) |
Udostępnianie plików pomiędzy Win7 a Win XP i przydzielanie uprawnień. - skolnick - 16.09.2014 18:20 Witam, Potrzebuję udostępniać pliki tylko komputerom znajdującym się w sieci lokalnej z ograniczeniem uprawnień dla komputerów niepowołanych, tzn pliki mają być tylko dostępne dla znanych, stałych użytkowników sieci. W sieci znajdują się komputery z systemem Win XP Home i Win 7 Home Premium. Tutaj znalazłem dokładnie opisany podobny problem jak to zrobić LINK Tyle że dla samego Win7. Pytanie cz da się to podobnie zrobić na XP ? Jeśli chodzi o Win7 to zatrzymałem się w miejscu gdzie trzeba wprowadzić zmiany w Narzędziach administracyjnych w Panelu Sterowania. Cytat:Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> Użytkownicy i grupy... Pod Win7 Home Premium nie widzę opcji "Użytkownicy i grupy" oraz "Zasady zabezpieczeń lokalnych" znajdujących się w Panelu Sterowaniu w Narzędziach Administracyjnych. Czy da się te narzędzia uruchomić w jakiś inny sposób ? Ograniczeniem jest też Win XP Home Edition w którym nie można włączyć zaawansowanego udostępniania plików a tym samym przypisać uprawnień dla użytkowników czy grup. Ale z tym chyba udało mi się uporać instalując "SCESP4I" dodaje to możliwość wprowadzania uprawnień które domyślnie jest zablokowanie w XP Home. Będę ogromnie wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu tego problemu, Może ktoś ma jakiś inny pomysł. |