Rozwiązany Zbyt mała ilość wykazywanych rdzeni - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Rozwiązany Zbyt mała ilość wykazywanych rdzeni (/zbyt-mala-ilosc-wykazywanych-rdzeni-41942-t) |
Zbyt mała ilość wykazywanych rdzeni - Darek65 - 10.09.2014 12:45 Mam 4-ro rdzeniowy procesor i72600K ale programy testowe typu HWiNFO64 lub HWMonitorx64 wykazują tylko 2 natomiast Menedżer zadań pokazuje 4 ale na starym Windows pokazywał 8 (razem z wątkami) Sprawdzałem Bios i tam mam wszystkie załączone wiec sam już nie wiem, gdzie tkwi problem. Być może sam coś namieszałem bo czytając pewien artykuł "Przyspieszenie ładowania i działania Windows" wszedłem do msconfig i tam ustawiłem zgodnie z zaleceniem owego poradnika aby przy rozruchu systemu były dostępne 4 rdzenie (o ile dobrze kojarzę to miałem wtedy do wyboru 8 a teraz nie mogę tego odkręcić gdyż mam do wyboru max 4.) Oto ten artykuł: "W menu Start wpisujemy Uruchom, a następnie: msconfig. W zakładce Rozruch zaznaczmy opcję: rozruch bez interfejsu GUI. Od tego momentu nie będzie się wyświetlał obrazek specjalnie ładowany podczas startu systemu Windows. Teraz wejdźmy do opcji zaawansowanych i tam wybierzmy z liczby obsługiwanych procesorów ilość core jakie mamy na komputerze(bez HT). Zmiany zatwierdzamy i zaznaczamy: wszystkie ustawienia rozruchu jako trwałe. Ponadto zalecamy wyłączenie niepotrzebnych usług zgodnie z tym poradnikiem: Przyspieszanie startu Windows." Screen z HWiNFO64 RE: Zbyt mała ilość wykazywanych rdzeni - Darek65 - 10.09.2014 14:48 Rozwiązałem już problem, wszedłem do msconfig i o odptaszkowałem te procesy a po restarcie przywróciło mi wszystkie wątki Uff |