Brak internetu po włączeniu komputera - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Brak internetu po włączeniu komputera (/brak-internetu-po-wlaczeniu-komputera-41860-t) |
Brak internetu po włączeniu komputera - tifer - 01.09.2014 12:35 Witam, otóż mam taki problem. No to tak: internet normalnie mam włączony, wszystko działa, ale gdy wyłączę komputer, a po jakimś czasie (np. kolejny dzień, pare godzin) włączę znowu to nie mam internetu (na tym komputerku w pasku na dole jest taki czerwony X), muszę zresetować komputer żeby internet znowu działał, wifi działa normalnie. Modem jest podłączony do routera, a zwykły kabel od mojego komputera do routera. Sam podłączałem i instalowałem wifi do routera. Zrobiłem wszystko według instrukcji i nie wiem czemu tak się dzieje. Instalowałem z płyty sterowniki do routera, nic przez przeglądarke. Posiadam Windows 7. RE: Brak internetu po włączeniu komputera - Maxim128 - 05.09.2014 21:15 Podepnij do internetu jakiegoś laptopa, sprawdź czy na nim jest tak samo. RE: Brak internetu po włączeniu komputera - thermalfake - 10.09.2014 20:44 Po kolei bo jest to trochę chaotyczne. Dokładna specyfikacja komputera, modele urządzeń sieciowych. Czy na tym komputerze masz dwa interfejsy sieciowe - jeden LAN (karta sieciowa kablem) drugi WLAN (wifi bezprzewodowo) ? Kiedy po włączeniu sprzętu w pasku powiadomień widać przekreślony znak X na komputerku to czy usługa www, p2p i inne działają czy jesteś odcięty ? Kiedy internet po restarcie działa proszę wykonać kolejno komendy w cmd i wrzucić tutaj zawartość po wklejeniu ze schowka (ctrl+v) - przełącznik | clip wrzuca wynika do schowka - ipconfig/all | clip - netsh wlan show all | clip - sc query type=all | clip (tę komendę proszę wykonać również kiedy nie działa) Co ja bym zrobił - zaktualizował sterownik karty sieciowej (może być ze strony producenta tego układu - realtek, via, intel zależnie od tego co to jest) - sprawdził czy był/jest używany Hamachi lub podobny soft do tunelowania połączeń - pousuwał połączenia VPN - wydał komendy ipconfig /flushdns netsh winsock reset all netsh int ip reset all - wyłączył protokół tcp/ipv6 - usunął bieżąca konfigurację interfejsów poprzez wydanie polecenia reg delete HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network /v Config /f Po restarcie odbuduje ją sobie do wartości domyślnych. Najwyżej wejdź jeszcze przed zabiegiem przez regedit do podklucza HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Network\Config i go wyeksportuj na wypadek jakby coś poszło nie tak. Gdyby to był tylko problem cache-owania ikonki znakiem X a nie braku w tym momencie do internetu niżej jest rozwiązanie Kod: 1. Open the Registry Editor Cytat:Instalowałem z płyty sterowniki do routera, nic przez przeglądarke Do routerów nie ma sterowników ! Na płycie miałeś prosty konfigurator i to wszystko. Interfejs konfiguracyjny WWW pozwala na dużo więcej jak i zapisanie kopii konfiguracji do ewentualnego odtworzenia. RE: Brak internetu po włączeniu komputera - Maxim128 - 16.10.2014 18:25 Autor nie interesuje się tematem dlatego zamykam. Możliwe otwarcie na prośbę Autora na PW. |