Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem przy uruchomieniu XP Mode - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Problem przy uruchomieniu XP Mode (/problem-przy-uruchomieniu-xp-mode-4182-t)

Problem przy uruchomieniu XP Mode - arturk85 - 02.02.2010 16:20

Witam.
Nie wiem czy dobrze trafiłem z tym tematem jeśli chodzi o wątek. Instaluje XP mode tak jak jest w opisie tzn najpierw plik XP mode i instalacja później virtual pc. Przy próbie uruchomienia pojawia się komunikat: "cannot start windows virtual px while another virtualization software is running. Please close the other virtualization software and try again". Dodam, że programu emulujące typu deamon czy coś takiego mam wyłączone. Zresztą wyłączałem wszystkie możliwe programy chyba.
Wyczytałem na różnych forach, że pomaga update biosu w niektórych przypadkach. Ale ja nie mogę zrobić update'u bo program aktualizujący nie uruchamia się na win7 64bit.

RE: Problem przy uruchomieniu XP mode - Lalik - 02.02.2010 16:27

A jesteś pewien, że twój procesor i płyta obsługuje wirtualizacje ?

RE: Problem przy uruchomieniu XP mode - arturk85 - 02.02.2010 16:33

Na stronce MS w miejscu gdzie się pobiera XP mode jest ich taki mały programik, który sprawdza konfigurację i podaje czy sprzęt obsługuje virtualizację czy nie. I tym programikiem właśnie sprawdzałem. Miałem komunikat, że obsługuje. Więc na tym się opieram.

RE: Problem przy uruchomieniu XP mode - Lalik - 02.02.2010 17:05

Tu masz wszytko na ten temat.... Tajna broń Windows 7 - tryb XP Mode (tutorial)