![]() |
Problem z wolnym internetem na laptopie; małe wykorzystanie sieci - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Problem z wolnym internetem na laptopie; małe wykorzystanie sieci (/problem-z-wolnym-internetem-na-laptopie-male-wykorzystanie-sieci-41032-t) |
Problem z wolnym internetem na laptopie; małe wykorzystanie sieci - Matiu - 20.06.2014 20:36 Witam. Posiadam internet z UPC 25 Mbps i wszystko było ok, w speedtestach wychodziło około 23-24 Mbps, jednak od pewnego czasu zauważyłem spadek prędkości (m.in. w filmikach na YouTube zawsze bez problemu oglądałem w HD, a teraz nie buforuje się odpowiednio szybko). W speedteście pokazuje mi obecnie około 3-3,5 Mbps ale już np. na tablecie czy telefonie cały czas speedtesty pokazują 23-24 Mbps więc prawdopodobnie problem jest z moim laptopem. W menedżerze zadań w zakładce sieć wykorzystanie sieci nie przekracza 6%. Nie wiem nawet od kiedy i czym może być spowodowany taki stan rzeczy. Aktualizowałem już sterowniki do karty sieciowej ale na nic się to zdało. Mój laptop to ASUS K53SV, karta sieciowa to Qualcomm Atheros AR9002WB-1NG Wireless Network Adapter, używam Avasta jeśli to istotne. Obecny speedtest: ![]() RE: Problem z wolnym internetem na laptopie, niskie wykorzystanie sieci. - thermalfake - 23.06.2014 00:27 Więc najpierw trzeba by porównawczo prześledzić drogę pakietów tcp. Interesuje mnie także czy dns w siódemce jest ten sam jak dla reszty czy czasem korzysta z czegoś innego zatem ipconfig/all by się przydał (i coś podobnego w andku). Komenda windowsowa w cmd tracert onet.pl Na androida są ich odpowiedniki w sklepie google'a. Zastanawiające też jest czy czasem jakiś program p2p otwiera zbyt dużo połączeń więc netstat też jest dobrym narzędziem. netstat -s -p tcp -f Sprawdź także czy na 100% jest ustawiona autonegocjacia i full duplex na karcie sieciowej. Karta wifi ma wymuszony tryb 802.11n ? Sprawdź speedtestem połączenie po kablu także. Poniższe komendy do optymalizacji netsh int tcp set heuristics disabled netsh int tcp set global rss=enabled netsh int tcp set global chimney=enabled netsh int tcp set global autotuninglevel=restricted netsh int tcp set global congestionprovider=ctcp netsh int tcp set global ecncapability=disabled netsh int tcp set global timestamps=disabled Cytat:W menedżerze zadań w zakładce sieć wykorzystanie sieci nie przekracza 6%. Wykorzystanie sieci obliczane jest do podstawy maksymalnej przepustowości interfejsu sieciowego. Przykładowo jeśli ma on 100mbit/s a dostarczamy maksymalnie 25mbit/s z routera to wykorzystanie jest 1/4. Nie może być fizycznie jak najbliżej 100% bo nie ma tak szybkiego łącza by wypełnić całość. Jaką wynegocjowaną prędkość ma połączenie bezprzewodowe, podejrzewam ok 65Mbit/s. Testiwi gdybyś mia jeszcze inny komputer to można sprawdzić prędkość realną wifi np kopiując pliki pomiędzy. RE: Problem z wolnym internetem na laptopie, niskie wykorzystanie sieci. - Matiu - 23.06.2014 13:48 Zrobiłem wszystko co napisałeś. Daje linka do folderu ze screenshotami i plikami. Co do trybu 802.11n to nie miałem takiej pozycji do wyboru ale jedynie 802.11b Preamble. Przy pozycjach z 'n' na końcu napisałem ich status. Prędkość internetu po kablu jest taka jaka powinna być. Link do wszystkich screenshotów i ipconfig z tabletu Speedtest po kablu: ![]() RE: Problem z wolnym internetem na laptopie; małe wykorzystanie sieci - Matiu - 29.06.2014 17:39 I jak? Da się coś z tym zrobić? RE: Problem z wolnym internetem na laptopie; małe wykorzystanie sieci - Matiu - 11.07.2014 10:03 Pokombinowałem trochę metodą prób i błędów z ustawieniami karty sieciowej i wydaje mi się, że teraz jest już w miarę OK. Po wejściu do menedżera urządzeń i wybraniu karty sieciowej zmieniłem w zakładce "zaawansowane" wartość "wireless mode selection" na "802.11b/g". To chyba oznacza, że karta nie będzie korzystała ze standardu 'n', prawda? Nie wiem czy to rozwiązanie jest najlepsze ale nic lepszego nie udało mi sie wymyślić. Link do screenshota |