Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
W koszu problem z recovery - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Forum (/forum-1-f)
+--- Dział: Kosz (/kosz-3-f)
+--- Wątek: W koszu problem z recovery (/problem-z-recovery-40907-t)

problem z recovery - Ishael - 12.06.2014 17:36

Cześć wszystkim

Komputer: Dell Inspiron 1470

Mam laptopa, który chcę... kiedyś bym powiedział sformatować i postawić system na nowo ale teraz to się chyba wraca do początkowych ustawień Windowsa. Jestem laikiem i potrzebuję skorzystać z recovery.

Problem: Nie mogę użyć recovery, nigdzie go nie mogę znaleźć.
Przy uruchamianiu komputera wciskam F8 i wybieram napraw komputer. Pojawia się okno "system recovery options" i wybieram język "Poland (programmer)". Następnie mam do wyboru konto (w zasadzie nie mam wyboru bo jest tylko jedno "ishael") i bez wpisywania hasła przechodzę dalej.
W tym miejscu powinno być okno z opcjami: Startup Repair, System Restore... itd oraz na końcu "Dell DataSafe Restore and Emergency Backup". Problem polega na tym, że nie mam tej ostatniej opcji. Co zrobić aby się pojawiła?

RE: problem z recovery - thermalfake - 13.06.2014 10:13

Widocznie został postawiony niefabryczny system skoro nie ma żadnych modyfikowanych przez producenta opcji w konsoli odzyskiwania. To czy system jest dell-owski mozna sprawdzić czy widnieje logo po otwariu właściwości w Komputer lub użycie np narzędzia Microsoft Genuine Advantage Diagnostic Tool i sprawdzenie jego loga.
Trudno jednoznacznie stwierdzić dlaczego nie ma. Być może lapek to jakiś refurbish o którym nie wiesz (obrotni handlowcy kupują to bo mają niższą cenę), sprzedawcy wkładali w to wcześniej swe łapy. Pytaniem jest jeszcze czy to konto na które się logujesz aby się dostać do opcji WinRE ma uprawnienia administratora.
To o czym napisałeś jest jedną z opcji przywracania kiedy np system już nie działa. Drugą jest uruchomienie tej aplikacji w systemie i wskazanie przywracania (jeśli było usunięte można ściągnąć). Trzecim sposobem jest wykonanie w nim nośników przywracania i użycia ich.

RE: problem z recovery - Ishael - 13.06.2014 18:50

Komputer był kupiony na zasadzie wygranej z kuponów z Gazery Wyborczej kilka lat temu (zbierało się kupony i dostawało jakąś dużą zniżkę do wykorzystania w jakimś salonie)

Konto którego chcę użyć sprawdziłem i ma uprawnienia administratora.

Na twardym dysku jest partycja recovery a na spodzie komputera jest naklejka, "service tag(s/n)..." (firmowy informatyk powiedział, że to dowód na recovery) Poza tym jest logo Dell we właściwościach w komputer.

Jeszcze jedno, wszedłem do
D:\recovery\tools\PCRestore
po kliknięciu kilka razy "dalej" i wydaniu polecenia "przywróć system" wyskoczył mi błąd z informacją:
"The restore file:\Dell\Image\Factory.wim could not be found."

Pisałeś o trzech opcjach. Jedna właśnie chyba przepada. Gdzie mogę szukać jakiegoś instruktarzu jak skorzystać z którejś z dwóch pozostałych?

RE: problem z recovery - thermalfake - 13.06.2014 19:04

Pierwszą rzeczą jest to iż partycja recovery ma być ukryta.
Druga rzecz to sprawdzić czy na tej partycji istnieje fabryczny obraz pliku wim. Jeśli nie ma i ktoś przy tym manipulował chcąc uzyskać dodatkowe miejsce na tej partycji (a takie przypadki znam z autopsji) to masz po zawodach z odzyskaniem fabrycznego OS'a - zostaje instalacje czystego oem'a. Ja już na to nic nie poradzę iż użytkownicy nie robią nośników recovery a budzą się dopiero jak to jest potrzebne.

Cytat:Na twardym dysku jest partycja recovery a na spodzie komputera jest naklejka, "service tag(s/n)..." (firmowy informatyk powiedział, że to dowód na recovery) Poza tym jest logo Dell we właściwościach w komputer.

Service tag jest numerem seryjnym producenta. On określa co to za model, z jakimi fabrycznie bebechami wyszedł z fabryki, określa status gwarancji, możliwość pobierania oprogramowania i sterowników. Ten numer jest zarówno na laptopach, pecetach jak i maszynach serwerowych. Bezpośrednim dowodem na legalność systemu oprócz dowodu zakupu jest naklejka COA z opisem systemu, kluczem produktu i ewentualnie adnotacją jakiego producenta - numer seryjny nie ma z tym nic wspólnego.

RE: problem z recovery - Ishael - 13.06.2014 20:00

Ta partycja u mnie nigdy nie była ukryta. Co prawda nigdy na nią nie wchodziłem i nie zaglądałem bo nie miałem takiej potrzeby.
Nie będę się bronił, nie zadbałem wcześniej o odpowiedni obraz to teraz muszę kombinować.

Korzystając z opcji wyszukiwania znalazłem jeden tylko plik z rozszerzeniem wim (szukaj: *.wim)
D:\Recovery\WinRE

Jeśli to jest to co potrzebuję to nie wiem jak tego użyć.