Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
TP-LINK TD-W8901G problem z internetem w PC - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: TP-LINK TD-W8901G problem z internetem w PC (/tp-link-td-w8901g-problem-z-internetem-w-pc-40797-t)

TP-LINK TD-W8901G problem z internetem w PC - MatysB - 04.06.2014 18:04

Hej

Wczoraj miałem internet wszystko ładnie działało.Wyłączyłem normalnie komputer i poszedłem spać. Dziś na całkowicie odciętym komputerze od prądu przestawiłem go trochę by podpiąć nagrywarkę i postawić nowy system. Włączam PC'ka by zrobić ostatnie poprawki przed formatem, patrzę, a internetu (w kablu) brak.

Co dziwniejsze sieć bezprzewodowa działa na pozostałych dwóch laptopach.

Router: TP-LINK TD-W8901G
Dostawca: Netia
Typ połączenia WAN: PPPoA

Screen z cmd >ipconfig /all
[Obrazek: Nd6PEq5.jpg]

Może także te screeny się komuś przydadzą
[Obrazek: cMDFHsK.jpg]
[Obrazek: vqvEPnH.jpg]
[Obrazek: zdiuD4M.jpg]

Zaznaczam, że jestem osobą mało doświadczoną w kwestii napraw oprogramowania itp więc proszę pisać pełnymi ścieżkami poleceń.

RE: TP-LINK TD-W8901G problem z internetem w PC - MatysB - 04.06.2014 22:19

Wypowie się jakiś ekspert w mojej sprawie?

Dodaje kolejny screen

[Obrazek: hbf5VUc.jpg]

RE: TP-LINK TD-W8901G problem z internetem w PC - thermalfake - 10.06.2014 23:08

Po co pingujesz loopbacka - to jest adres ip wewnętrzny localhost'a. On będzie odpowiadał na żądania zwrotne protokołem ICMP.
To, że wifi działa wcale nie oznacza iż cały router działa poprawnie. Może to być 4 portowy wbudowany switch w niego, walnięty jeden port albo wszystkie. Możesz podpiąć kablem inny komputer aby to zdiagnozować. Mogła tez paść sama karta sieciowa pomimo iż jest widoczna. Skołuj sobie pakiet hirens'a. Tam jest w nim minixp. Można w nim sprawdzić dostęp do internetu.
Jak na razie widać że komputer nie uzyskuje z dhcp routera adresu sieciowego ip więc przypisuje swój wewnętrzny tzw apipa.
Wyłącz na czas także oprogramowanie antywirusowe.

RE: TP-LINK TD-W8901G problem z internetem w PC - marcino986 - 18.07.2014 12:22

Kabel sprawdziłeś czy jest na 100% sprawny, może gdzieś jest przełamany. Wyłącz kartę sieciową i włącz ją ponownie, odinstaluj i zainstaluj ponownie. Jeśli to nic nie pomoże. Wyłącz antywirusa czasowo jak kolega thermalfake poradził.