![]() |
Windows nie znajduje słuchawek i mikrofonu - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Windows nie znajduje słuchawek i mikrofonu (/windows-nie-znajduje-sluchawek-i-mikrofonu-40721-t) |
Windows nie znajduje słuchawek i mikrofonu - deny - 30.05.2014 16:01 Cześć, A więc moim podstawowym problemem jest to że podłączając słuchawki i mikrofon do panelu przedniego windows wgle ich nie wykrywa, nic nie słychać. Ważnym może tu być aspekt iż mam podłączoną kartę dźwiękową prodigy hd2 advance która sama w sobie nie obsługuje mikrofonu co by btw rozwiązało sprawę a na tym mi najbardziej zależy. Do tego momentu wyjąłem tą kartę aby sprawdzić czy zadziała może bez niej ale nie było żadnego rezultatu. Po drodze zainstalowałem wszystkie sterowniki realtek zgodnie z moją płytą główną oraz zaznaczałem wszystkie (chyba ) możliwe opcje. Ponadto sprawdzałem także na panelu tylnim ale nic z tego. Słuchawki nowe ,w 100% sprawne , testowane na innym sprzęcie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to,iż zintegrowana karta dźwiękowa jest zepsuta..(jakiś czas temu jeszcze działała). Pozdrawiam RE: Windows nie znajduje słuchawek i mikrofonu - thermalfake - 31.05.2014 21:21 Opis problemu należało by zacząć od - podania dokładnej konfiguracji tego sprzętu, - sprawdzenia czy układ audio jest włączony w biosie (onboard audio enabled lub coś w tym stylu), - napisać jaką wersję sterownika audio zainstalowałeś o ile jest to faktycznie układ Realtek'a bo niektórzy instalują co im popadnie, - wykonać zrzuty ekranowe z ustawień panelu realteka a także z apletu Dźwięki w panelu sterowania otworzyć zakładki odtwarzanie i nagrywanie. RE: Windows nie znajduje słuchawek i mikrofonu - deny - 31.05.2014 23:10 Sory ale pisałem lekko zdenerwowany więc mało tu konkretów ![]() a) Sprzęt - asrock b75 pro3- płyta główna - audigy hd 2 advance -używana karta dźwiękowa b) Sprawdzałem wcześniej w biosie i jest all ok c) http://www.asrock.com/mb/Intel/B75%20Pro3/index.pl.asp?cat=Download&os=Win764 (nie wiem czy można wklejać linki więc jakby co proszę o usunięcie) Sterownik audio Realtek High Definition Wersja:6690 Zrzuty raczej nie są niezbędne bo próbowałem wszystkich możliwych kombinacji w programie z realteka. Problemem tutaj jest nie znalezienie sprzętu przez Windowsa co wynika ze złych sterowników( jakie inne miałbym wgrać) albo w jakiś sposób sterowniki od zewnętrznej karty dźwiękowej blokują działania tych z integry? Wracając jeszcze do panelu odtwarzania to pojawiała się tam ikonka słuchawek i mikrofonu ( że jest zainstalowana) ale raz że na słuchawkach nic nie było słychać to dwa że wyjmując i wkładając gniazdo nic nie zmieniało się w panelu odtwarzania.( w sensie że są słuchawki lub ich nie ma). edit: może jednak wrzucę screeny ,może coś dadzą ![]() [img] ![]() Pozdrawiam (31.05.2014 21:21)thermalfake napisał(a): Opis problemu należało by zacząć od RE: Windows nie znajduje słuchawek i mikrofonu - deny - 03.06.2014 21:15 Sprawy nie rozwiązałem ale wpadłem na pomysł że kupię najtańszą dźwiękówkę na usb na allegro co powinno rozwiązać sprawę. Pozdrawiam |