![]() |
ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f) +---- Wątek: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 (/asus-g1-p5g43-problem-ze-zintegrowana-karta-dzwiekowa-realtek-alc887-4058-t) |
ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - t.ossowski - 28.01.2010 23:58 Witam. Od paru dni walczę z uruchomieniem dźwięku na Windows 7 Enterprise (32 bit). Mój sprzęt to ASUS G1-P5G43 z: DualCore Intel Pentium E5400, 2700 MHz (13.5 x 200) - dane z Everest Ultimate ID płyty głównej INTEL G1-P5G43 - dane z Everest Ultimate 2 GB RAMu 500 GB dysk - 3 partycje - systemowa pierwsza: 100GB Mostek północny (Northbridge): Intel Eaglelake G43 - dane z Everest Ultimate - południowego nie pokazuje Niestety Everest nie zna modelu płyty ale zajrzałem do środka i na niej jest napisane: P5QL-VM EPU. *************************************************** Everest wypisuje mi co do kontrolerów dźwięku coś takiego: Dźwięk PCI/PNP: Intel HDMI @ Intel 82801JB ICH10 - High Definition Audio COntroler a w urządzeniach PCI: Opis urządzenia Intel 82801JB ICH10 - High Definition Audio Controller Typ magistrali PCI Express 1.0 Magistrala / Urządzenie / Funkcja 0 / 27 / 0 ID urządzenia 8086-3A3E ID podsystemu 1043-837B Klasa urządzenia 0403 (High Definition Audio) Numer wydania 00 Fast Back-to-Back Transactions Nieobsługiwane Własności urządzenia Działanie przy 66 MHz Nieobsługiwane Bus Mastering Włączone ************************************************** Podobno ten dźwięk to jest zintegrowany Realtek HD AC887 jednak w żaden sposób nie mogę go uruchomić. Przejrzałem już wiele postów w różnych miejscach i próbowałem wielu rozwiązań ale nic nie pomogło. Windows instaluje mi go jedynie jako Intel® High Definition Audio HDMI (w kontrolerach dźwięku, wideo i gier). Jak chcę aktualizować sterownik to pisze, że jest aktualny. Próbowałem instalować sterowniki z płyty, ze strony producenta i ze strony Realteka. Włączałem możliwość instalowania sterownika nie podpisanego cyfrowo idt itp. Nic mi to nie dało. Jak na siłę instaluje urządzenie ze wskazanej lokalizacji to w menedżerze pokazuje, że nie można go uruchomić (kod 10). Przy tym, cały czas doinstalowuje mi ten "Intel® High Definition Audio HDMI" podpisane przez Microsoft! Jak go wytnę to po chwili sam się instaluje. Jak chce mu zaktualizować sterownik to oświadcza, że jest aktualny ![]() Z góry dziękuję za pomoc - nie prosiłbym o nią ale już siły nie mam do tego pozdrawiam t.ossowski RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek AC887 - slump - 29.01.2010 02:02 Pierwsze co zrób to wykonaj: Szukanie i aktualizacja sterowników oraz identyfikacja sprzętu (porada) oczywiście interesuje Cię tylko to co z muzyczna kartą związane. Jeśli to nie pomoże o usuwaj narzędzie w men. urządzeń i instaluj sterowniki takie jakie masz pod ręką, ściągnij ze strony producenta i w ten sam sposób próbuj. RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek AC887 - t.ossowski - 29.01.2010 10:02 Już to zrobiłem z "szukaniem i aktualizacją sterowników" - do dźwięku niby mam najaktualniejsze - pozostało jeszcze kilka do uaktualnienia. Jeśli chodzi o punkt drugi to niestety za każdym razem jak odinstalowuje ten windowsowski sterownik to system za chwilę instaluje go na nowo ![]() ![]() RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek AC887 - Inixi - 29.01.2010 10:13 A czy próbowałeś może po prostu zaktualizować sterownik starą wypróbowaną metodą instalacji z instalatora? Instalator do Realtek High Definition Audio (bo innej Realtek nie robi) można pobrać stąd: http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=24&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false Akceptujesz, klikasz dalej, a potem ściągasz rzecz oznaczoną "Vista, Windows7 Driver (32/64 bits) Driver only (ZIP file)" albo "Vista, Windows7 Driver(32/64 bits) Driver only (Executable file)". lub "Vista, Windows7 Driver(32bits) Driver only (Executable file)" jeżeli jesteś pewien, że system masz w wersji 32bit (po prostu będziesz miał mniej ściągania). Po prawej stronie masz przyciski "GO", naciskasz któryś z nich. Potem rozpakowujesz paczkę i włączasz instalator (Setup), który zainstaluje sterowniki jak i oprogramowanie, bądź jeżeli ściągnąłeś plik wykonywalny to po jego odpaleniu instalator sam powinien uruchomić się. RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - t.ossowski - 29.01.2010 10:53 To oczywiście też robiłem - nic nie dało ![]() ![]() ![]() RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek AC887 - Nostromo - 29.01.2010 11:08 Temat braku dźwięku powraca jak bumerang, szukając rozwiązania natrafiłem na ciekawy artykuł Andrzeja Pająka w ostatnim 02/2010 "papierowym" CHIPie w poradach Tips & Tricks "Karty graficzne są ostatnio również kartami dźwiękowymi! Może to i brzmi zabawnie, ale tak po prostu jest. Współczesne karty graficzne często mają łącze HDMI lub gniazdo DMI, w których często drzemie sygnał HDMI. HDMI oznacza jednak nie tylko obraz HD, ale również dźwięk. Dlatego podczas integracji nowej karty graficznej z systemem HDMI najpierw instalują się sterowniki audio. Ta procedura jest przyczyną aż dwóch błędów : po pierwsze nowy sterownik może wywalczyć sobie pierwszeństwo przed innymi urządzeniami audio, na przykład kartą dźwiękową, po drugie obecność dodatkowego systemu audio może doprowadzić do tego, że system audio wbudowany w płytę główną całkiem zniknie z systemu operacyjnego. Jeśli przykładowo w BIOS-ie użycie wbudowanego systemu audio ustawione jest na automatyczne, moduł w ogóle się nie uruchomi. Dlatego pozycje >>Onboard Sound Devices<< ustawiamy na >>Enabled<<- wtedy nasz komputer odzyska mowę." Być może ułatwi to zrozumienie dlaczego czasem w Windows 7 występują problemy z dźwiękiem. RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek AC887 - t.ossowski - 29.01.2010 11:56 (29.01.2010 11:08)Nostromo napisał(a): Temat braku dźwięku powraca jak bumerang, szukając rozwiązania natrafiłem na ciekawy artykuł Andrzeja Pająka w ostatnim 02/2010 "papierowym" CHIPie w poradach Tips & TricksW Biosie mam "Enabled" - ale Twoja wypowiedź trochę mi dała do myślenia - postaram się dotrzeć do artykułu - może to coś da. W każdym razie faktycznie mam zintegrowaną grafikę ze złączem HDMI i zintegrowany dźwięk HD - może tu jest "pies pogrzebany" - nie jestem zaawansowanym znawcą systemów a Windows 7 instalowałem i używam pierwszy raz więc może nie wszystko rozumiem. Pozdrawiam i oczywiście liczę na kolejne podpowiedzi. RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - Irek. - 29.01.2010 14:18 A w menadżerze urządzeń są wykrzykniki ? RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - Inixi - 29.01.2010 15:57 Nostromo, ale jak karta graficzna nie ma podłączonego kabla HDMI do aktywnego urządzenia to wtedy w panelu dźwiękowym HDMI pozostaje w stanie "disabled" i przełącza strumień dźwiękowy na inny output. P.S. nie mam polskiego Windows 7, więc improwizuję. W tym przypadku trzeba wrócić do poziomu niższego: Prawym klawiszem myszki na głośnik przy godzinie, wchodzisz w urządzenia odtwarzające, patrzysz jaki jest stan. W liście urządzeń na wszelki wypadek kliknij prawym klawiszem w puste pole i zaznacz obydwie opcje pokazywania urządzeń wyłączonych jak i nieaktywnych. Jak zobaczysz, że żadnego nie ma zaznaczonego, to wtedy odznacz któryś i sprawdź dźwięk. Jeżeli jest jakiś odznaczony, to spróbuj puścić jakiś utwór i sprawdź czy ta zielona kreska po prawej stronie od nazwy tego elementu w liście miga/rusza się. Jeżeli rusza się, to znaczy że dobry sterownik zainstalowałeś, tylko głośniki podpiąłeś pod złe wyjście, lub żadne z wyjść nie działa, lub jest za cicho, lub masz uszkodzone wyjście (tak, uszkodzenie dźwiękówki, sam niedawno taką tragedię przechodziłem) lub któryś z komponentów po wyjściu jest uszkodzony, albo nie podłączony do kontaktu... Jeżeli nie rusza się, to prawdopodobnie jest zły sterownik, albo uszkodzony chip od dźwięku. RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - t.ossowski - 29.01.2010 16:04 W menedżerze nie ma wykrzykników, a jak kliknę na ikonkę głośnika i urządzenia do odtwarzania i zaznaczę obie opcje to i tak tam nie mam żadnych urządzeń - komunikat: "nie zainstalowano żadnych urządzeń audio" ![]() RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - Irek. - 30.01.2010 11:58 Natknąłem się na coś takiego. [urln]http://chomikuj.pl/adamramzes/Patch+naprawiaj*c4*85cy+b*c5*82*c4*85d+z+dziwi*c4*99kiem+REALTEK+w+Windows[/urln] RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - t.ossowski - 30.01.2010 21:44 Jak na razie nic nie udało się osiągnąć. Jedyne co wpadło mi do głowy to to, że może być zepsute to audio na płycie ![]() -Intel® High Definition Audio HDMI Service -Kodery-dekodery audio -kodery-dekodery wideo -Starsze sterowniki audio -starsze urządzenia przechwytywania wideo -urządzenia sterujące mediami Nie ma innego kontrolera audio. Jak doinstalowuję w XP "na siłę" Realteka mam to samo co w Win 7: Realtek HD z wykrzyknikiem kod 10 Zatem albo urządzenie nie działa albo problem leży gdzie indziej?? Nie wiem czy się nie poddam i nie odstawię sprzętu do zaprzyjaźnionego sprzedawcy, który może ma większe możliwości jego sprawdzenia - ale to dopiero w poniedziałek - do tego czasu jeszcze poszperam. RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - slump - 31.01.2010 00:04 A to co Irek wskazał sprawdziłeś? RE: ASUS G1-P5G43 problem ze zintegrowaną kartą dźwiękową Realtek ALC887 - t.ossowski - 31.01.2010 00:47 (31.01.2010 00:04)slump napisał(a): A to co Irek wskazał sprawdziłeś?Sprawdziłem to ale to chyba dotyczy winXP bez SP. U mnie nie działało, a teraz mam znowu win7 - tym razem 64bit i dalej dźwięku nie ma ![]() No i pudło powędrowało do reklamacji - najprawdopodobniej BIOS nie uruchamia karty audio - tak mi powiedziano - i pomimo włączonej karty dźwiękowej ona nie startuje. Jak sprawa się wyjaśni to napiszę, czy po naprawie/wymianie zadziała standardowa procedura instalacji. Pozdrawiam i dziękuję Wszystkim za cenne wskazówki. |