Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Uszkodzone pixele po uderzeniu w monitor - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Uszkodzone pixele po uderzeniu w monitor (/uszkodzone-pixele-po-uderzeniu-w-monitor-40559-t)

Uszkodzone pixele po uderzeniu w monitor - javroox - 18.05.2014 21:39

Samsung NC110 z tego słynie, że nie nadaje się dla osób dynamicznych, wymagających czegoś od sprzętu. i jak taki byłem. Czytałem dużo o tym notebook i proszę mi nie pisać, że mogłem się tego spodziewać...
Otóż, od ostatniego czasu bardzo często wyskakują mi błędy "Program ... przestał działać". Pewnego razu nie wytrzymałem i... uderzyłem pięścią w ekran. Nie było to z dużą siłą,bo chyba ekran nadawałby się tylko do wymiany, ale coś się z nim dzieje. Od tamtego momentu w miejscu uderzenia widać czarne punkty. Nie wiem jak to nazwać. Gdyby dokładniej się przyjrzeć, da się rozróżnić niebieskie, czerwone i zielone pixele. Jest ich trochę dużo...

Czy ta się to jakoś naprawić "domowym" sposobem?

RE: Uszkodzone pixele - Maxim128 - 18.05.2014 21:50

Raczej domowymi sposobami tego nie naprawisz. Zrób zdjęcie, to ocenimy co to może być.

RE: Uszkodzone pixele po uderzeniu w monitor - thermalfake - 18.05.2014 22:24

To jest punktowo rozlana/wylana matryca. Nie potrzeba stłuc jej mechanicznie czyli ekran nie musi być pęknięty. Zbyt mocne uderzenie. Niestety za głupotę walenie pięścią przyjdzie Ci teraz nią zapłacić.

RE: Uszkodzone pixele po uderzeniu w monitor - javroox - 19.05.2014 21:46

Punktowo wylana matryca? Coś dużo tych punktów.. 160 naliczyłem :/ I to nie jest w jednym miejscu tylko co kawałek.

Maxim128 próbowałem zrobić zdjęcie, ale nic nie widać, słaba jakość. Mogę to jakoś opisać?

RE: Uszkodzone pixele po uderzeniu w monitor - thermalfake - 19.05.2014 23:35

Dalej nie dociera iż rozwaliłeś matrycę ? To jest delikatny komponent. Nie napisałem, że w jednym punkcie tylko punktowo. Chcesz to odpraw modły szamana.
Robię z różnymi sprzętami na co dzień wiem co piszę.
Będę dalej tłukł. Nie rozumiesz pojęcia notebook a netbook. NC 110 jest netbookiem. Netbooki są stworzone po to aby mieć pod ręką z lekkiego urządzenia dostęp do internetu, coś tam skrobnąć, odpalić multimedia. I w zasadzie ich rola na tym się kończy bo ich wydajność pozostawia wiele do życzenia - to są sprzęty które mają działać jak najdłużej na baterii więc siłą rzeczy nie mogą być prądożerne i tak wydajne jak typowy notebook. Netbooki obecnie zostały wypchnięte przez tablety - jeszcze bardziej lżejsze, dotykowe, bez konieczności otwierania pokrywy, coraz wydajniejsze.