Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Reinstalacja Win7 OEM + nowy Win8 - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Reinstalacja Win7 OEM + nowy Win8 (/reinstalacja-win7-oem-nowy-win8-40480-t)

Reinstalacja Win7 OEM + nowy Win8 - BrązowyWorek - 13.05.2014 09:28

Cześć,
Chciałem obok Siódemki zainstalować na swoim laptopie Win8, którego dostałem z DreamSparka, ale okazuje się, że partycje na dysku muszą być ułożone w systemie GPT, nie MBR jak jest teraz. Z internetu wyczytałem, że do konwersji muszę wyczyścić cały dysk, łącznie z partycją Recovery.

Zastanawiam się, jakie są możliwości instalacji Win7, jeśli nie mam nośnika ani partycji przywracania. Najchętniej zainstalowałbym czysty system. Dell nie dorzucił wiele śmieci, ale nowy i czysty to zawsze nowy.

Można gdzieś (legalnie Zacieszacz) pobrać obraz do wgrania na USB? Czy wersja OEM jakoś się różni?

Pozdrawiam,
BrązowyWorek

RE: Reinstalacja Win7 OEM + nowy Win8 - thermalfake - 13.05.2014 15:42

Nie ma legalnego obrazu z sieci do ściągnięcia. Digital river jako partner MS nie udostępnia polskiej wersji.
Jedynie beneficjenci MSDNAA, Dreamspark, Technet, VLSC, MAPS mogą pobierać te obrazy.
Pożyczy od kogoś oryginalny nośnik i zrób ksero - tak można.
Natomiast jeśli chodzi o win8 i wyłącznie partycje gpt to są bzdury. Domyślnie nowe lapki z win 8 mają włączone secure boot oraz uefi co wymusza stosowanie wyłącznie gpt. Natomiast jeśli wyłączymy secure boot, zmienimy tryb z uefi na csm bądź kompatybilny z bios wtedy win 8 lub inny system okienkowy możemy postawić na mbr bez problemu po uprzedniej konwersji.
Także nie masz się czym przejmować. Lapek jest gotowy do postawienia win8.

RE: Reinstalacja Win7 OEM + nowy Win8 - BrązowyWorek - 13.05.2014 16:51

Wcześniej już próbowałem instalować ósemkę przy tych starych ustawieniach, ale w ogóle nie mogę odpalić instalatora z USB w Legacy mode. "Boot partition not found" (na USB) i normalnie odpala mi system z dysku.

Instalator przy UEFI działa ładnie, tylko nie pozwala mi przeprowadzić instalacji z tytułu MBRa.