![]() |
News Windows na abonament coraz bliżej - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f) +--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f) +---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f) +---- Wątek: News Windows na abonament coraz bliżej (/windows-na-abonament-coraz-blizej-40290-t) |
Windows na abonament coraz bliżej - Portator - 28.04.2014 05:16 Microsoft jest w trakcie przenoszenia wszystkich swoich głównych usług do modelu subskrypcji. Pierwszym poważnym krokiem było uruchomienie chmurowego pakietu biurowego Office 365. W kolejnym ruchu natomiast najprawdopodobniej padnie na flagowe oprogramowanie firmy – system operacyjny Windows.
Windows as a Service (WaaS) to rozwiązanie, które miałoby przenieść „okienka” do modelu subskrypcji, co oznacza, że aby móc korzystać z funkcji systemu przez określony czas należałoby uiścić opłatę abonamentową. Office 365 ma wielu przeciwników – niemniej ostatnie wyniki popularności pokazują, że chętnych nie brakuje. Czy Windows jako usługa, a nie produkt spotkałby się z podobnym przyjęciem? Trudno powiedzieć – wiele bowiem zależy od tego w jakim kierunku Gigant z Remond zdecyduje się pójść. Jedną z najbardziej prawdopodobnych wersji jest ta, w której system Windows byłby dystrybuowany za darmo, a dostęp do kolejnych bardziej zaawansowanych funkcji wymagałby już wykupienia abonamentu – dokładnie tak, jak ma to miejsce w przypadku Office’a. Dlaczego piszemy, że uruchomienie WaaS jest coraz bliżej? A no dlatego, że Microsoft opublikował kolejne oferty pracy w projekcie. Poniżej możecie przeczytać treść jednej z nich, konkretnie na stanowisko Senior Software Development Engineer: „Jesteśmy zespołem skoncentrowanym na rozwoju usług, które pomogą Microsoftowi uruchomić Windows as a Service. Pomożesz w stworzeniu platformy pozwalającej nam i firmom trzecim w dostarczeniu usług do nowego programu Microsoftu. Będziesz projektował i rozwijał usługi, które łączą partnerów z konsumentami. Będziesz miał również możliwość współpracy z wieloma zespołami w obrębie firmy Microsoft, aby wspólnie dążyć do celu, jakim jest zadowolenie naszych klientów z członkowskiej usługi”. Nie wiem jak Wy, ale ja jestem ciekawy w jaki sposób firma Microsoft zamierza przekonać klientów do Windowsa w abonamencie. O tym, że WaaS faktycznie nadejdzie możemy być jednak przekonani – nowy dyrektor generalny, Satya Nadella, nie raz bowiem podkreślał, że właśnie w kierunku usług i chmury gigant z Redmond będzie dążyć. ![]() Źródło: Neowin, Microsoft, za: benchmaek.pl |