Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z kartą graficzną - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+---- Dział: Sterowniki (/sterowniki-17-f)
+---- Wątek: Problem z kartą graficzną (/problem-z-karta-graficzna-40244-t)

Problem z kartą graficzną - Czmiel333 - 25.04.2014 00:07

Witam wszystkich bardzo serdecznie, od razu przepraszam, jezeli pisze w zlym miejscu. Mam pewien problem z karta graficzna w moim laptopie --- (karta Nvidia GeForce GT750M). Niedawno zorientowalem sie, ze moj system nie wykrywa tej karty, podczas uzytkowania obluguje mnie karta zintegrowana. Niestety nie moge zaktualizowac sterownikow, wyskakuja mi bledy. Kiedy wchodze w menadzer zadan to widac tylko zintegrowana karte intela, natomiast druga karta znajduje sie w 'Inne urzadzenia' pod nazwa 'Nieznane urządzenie'. Dodam, ze laptopa kupilem kilka miesiecy temu i jest na gwarancji, aczkolwiek wolalbym go nie odsylac do serwisu, poniewaz jest mi ciagle potrzebny do uzytkowania, a poki co zintegrowana karta mi wystarcza. Prosze o jakas pomoc, jestem laikiem w tych sprawach. Link do dokladnego modelu laptopa http://www.x-kom.pl/p/157507-notebook-laptop-15-6-msi-ge60-2oc-i5-4200m-8gb-750-gt750m.html

RE: Problem z kartą graficzną - irocket - 25.04.2014 06:58

Masz włączony tryb "Wysoka wydajność"? Sterowniki do grafiki ze strony producenta laptopa? Nie wiem czasem czy technologia Nvidia Optimus nie decyduje, która karta ma działać.

RE: Problem z kartą graficzną - Czmiel333 - 25.04.2014 08:42

Mam tryb zrownowazony, sterownikow nie pobieralem ze strony producenta tylko od nvidi, probowalem takze instalacji sterownikow z plyty, ktora byla dolaczona wraz z laptopem i tutaj takze wyskakuje w trakcie instalacji ten sam blad. A co do tej technologii Optimus to nie widze jej w moim laptopie, mozliwe, ze odinstalowalem ja przed aktualizacja sterownikow.

RE: Problem z kartą graficzną - irocket - 25.04.2014 13:05

Zmiana karty graficznej ze zintegrowanej na dedykowaną nastąpi jedynie, jeśli jest włączony tryb wysoka wydajność.
Pobierz i zainstaluj to: http://download.msi.com/nb_drivers/vga/vga_nvidia_n14x_n15x_9.18.13.2762_0xc8c5d706_818764.zip oraz zmień tryb zasilania

RE: Problem z kartą graficzną - Czmiel333 - 25.04.2014 18:21

Niestety dalej to samo, podczas instalacji otrzymuje komunikat 'Praca programu instalacyjnego Nvidia zakonczyla sie niepowodzeniem' i pod spodem sterownik graficzny 327.62 -> niepowodzenie. Tryb zmienielem na wysoka wydajnosc.

RE: Problem z kartą graficzną - primawera - 21.05.2014 21:44

A nie masz ppm->panel sterowania Nvidia? Tam w zarządzaniu ustawieniami 3D w ustawieniach globalnych możesz ustawić preferowany procesor graficzny. A optimus działa na zasadzie że póki integra Ci wystarcza to będzie na niej chodziło, jeżeli włączysz jakąś wymagającą grę/aplikacje cokolwiek poza zasięgiem integry to przełączy się na tego gt750.