Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z dyskiem zewnętrznym Windows 7 Ultimate - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z dyskiem zewnętrznym Windows 7 Ultimate (/problem-z-dyskiem-zewnetrznym-windows-7-ultimate-39885-t)

Problem z dyskiem zewnętrznym Windows 7 Ultimate - JOPEKOTWORTY - 28.03.2014 20:32

Witam mam problem dotyczący dysku zewnętrznego.
Po podłączeniu go do komputera w ,,Mój komputer" pokazuje się ikona dysku lecz nie modę dostać się do plików, wyświetla się komunikat ,,Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny".
Na innym komputerze od razu po podłączeniu wyświetla się komunikat o formatowaniu.
Czy da się dostać do tego dysku bez formatowania i co musiał bym zrobić aby po ewentualnym formatowaniu odzyskać dane z dysku ?

RE: Problem z dyskiem zewnętrznym Windows 7 Ultimate - thermalfake - 29.03.2014 12:25

Na razie niczego nie formatować !
Proszę wykorzystać systemowe narzędzie chkdsk do sprawdzania spójności danych i ewentualnej naprawy.
W wierszu poleceń cmd z uprawnieniami administratora
Start -> cmd -> ppm "uruchom jako administrator"
chkdsk /r X: gdzie X to litera tegoż dysku
Należy też wykonać diagnostykę tegoż dysku. Dostępnymi narzędziami typu HD Tune wykonać pełny skan powierzchni talerza/(y) i przejrzeć SMART.
Do danych można spróbować się dostać przez dowolny system ratunkowy livecd np hirens boot cd odpalany do pamięci ram. Na nim też są narzędzia do odzyskiwania danych.

RE: Problem z dyskiem zewnętrznym Windows 7 Ultimate - JOPEKOTWORTY - 29.03.2014 16:25

Ok dzięki za info ale nie za bardzo ogarniam tych opcji które się wyświetlają po odpaleniu tej płyty livecd,
którą opcję wybrać aby dostać się do tego dysku ?

RE: Problem z dyskiem zewnętrznym Windows 7 Ultimate - thermalfake - 29.03.2014 23:55

Zaraz zaraz.....
Zrobiłeś to o czym pisałem ? Gdzie są zrzuty ekranowe ? Zabierasz się do tego od tyłka strony. Nikt nie da gwarancji iż się dobierzesz do dysku. Trzeba najpierw zrobić minimum to o czym pisałem a dopiero potem korzystać z kolejnych narzędzi.
Na hirku jest MiniXP w głównym menu po rozruchu. Jak się załaduje możesz korzystać niemal jak z normalnego systemu.

RE: Problem z dyskiem zewnętrznym Windows 7 Ultimate - JOPEKOTWORTY - 30.03.2014 00:34

Dziękuję bardzo problem rozwiązany.