Bsod w czasie uruchamiania pc - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Inne (/inne-11-f) +--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f) +--- Wątek: Bsod w czasie uruchamiania pc (/bsod-w-czasie-uruchamiania-pc-39717-t) |
Bsod w czasie uruchamiania pc - szpic - 17.03.2014 08:29 Witam. Posiadam laptopa, który w czasie uruchamiania resetuje się. Wyswietla komunikat standardowy komunikat, ze nie zostal zasmkniety poprawnie i co chce zrobic. Jak wybiore uruchom normlanie to znów sie resetuje itd. Jak się wejdzie w tryb naprawy windows to zacina się na ekranie z tłem takim jak na ekranie logowania. Bez napisów. Jest tylko tło i mogę bawić sie kursosrem bo nic sie nie pojawi, nie wazne ile czasu mu sie da. Probowałem z partycji recovery przywrocic stan fabryczny ale efekt jest taki sam jak powyzej. W czasie bootu mogę wybrać recovery ale zatrzymuje sie na ekranie z tlem logowania. Wyjąłem dysk aby odczytać dump i zauwazyłem takie coś: Na windowsie widze Podział dysku na partycje ale nie widać rozmiaru partycji z systemem. Jest jej nazwa i tyle. Na linuksie jest rozmiar, można przegladac pliki wiec udało się mi skopiowac plik dump, którego zrzut jest ponizej: Może ktoś mi podpowiedzieć co oznaczają te błędy? Jesli będziecie prosić o jakąś diagnostykę pamięci itp. Pamiętajcie, że system/tryb naprawy nie włącza. Pozdrawiam i dziękuję RE: Bsod w czasie uruchamiania pc - irocket - 17.03.2014 11:40 Przeskanuj dysk CheckDiskiem (chkdsk) i powinno być po problemie. Ewentualnie pokaż zrzut z CrystalDiskInfo RE: Bsod w czasie uruchamiania pc - thermalfake - 17.03.2014 11:46 O problemach w systemach innych niż Windows 7 piszemy w zupełnie osobnym dziale. Bsod powstał ze względu na to iż zrobiłeś niedaną hibernację systemu. RE: Bsod w czasie uruchamiania pc - szpic - 17.03.2014 12:40 (17.03.2014 11:40)irocket napisał(a): Przeskanuj dysk CheckDiskiem (chkdsk) i powinno być po problemie. Ewentualnie pokaż zrzut z CrystalDiskInfoCały dysk czy tylko partycję z systemem? Z tego co pamiętam to samsung oryginalnie dziwnie podzielił dysk na partycje: -Boot -System ( gdzie jest windows) -Data -Recovery ( Hidden) (17.03.2014 11:46)thermalfake napisał(a): O problemach w systemach innych niż Windows 7 piszemy w zupełnie osobnym dziale.Najmocniej przepraszam RE: Bsod w czasie uruchamiania pc - thermalfake - 17.03.2014 23:01 Po poszukiwaniach Parameter 1 of 0x9 = A fatal error occured while preparing the hibernate file Więc to co się najpierw na myśl nasuwa to problemy logiczne systemu plikowego bądź uszkodzony dysk - fragmenty pliku hiberfile.sys leżą na uszkodzonych sektorach. W lapkach przeważnie nie można dostać się do konsoli WinRE z płyt recovery. Zdobądź normalny nośnik i z jej pozycji przy starcie instalacji wciśnij Shift+F10 aby wywołać wiersz polecenia. Odpalisz chkdsk całego dysku poleceniem chkdsk /f/r. Diagnostykę dysku trzeba już zrobić jakimś narzędziem typu hd tune, mhdd lub innym linuxowym dołączonym do płyt bootowalnych z systemami ratunkowymi livecd. RE: Bsod w czasie uruchamiania pc - szpic - 17.03.2014 23:10 Na razie przeleciał tylko Chkdsk /f ( to było wcześniej) i zakończył ale bez większych efektów. System dalej nie widzi rozmiaru partycji. Przy próbie otwarcie chce ją sformatować. Jak się mu na to nie pozwoli to wywala błąd crc. Poniżej screen z Cristal Disk Chkdsk /f /r odpalę jutro bo dziś już nie zdążę Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale Diskpart wylistował partycje z systemem jako typ "RAW" gdy pozostałe były ntfs RE: Bsod w czasie uruchamiania pc - thermalfake - 21.03.2014 20:19 Ten dysk jest już niepewny co do dalszego użytkowania. Próbę odratowania partycji RAW można spróbować przeprowadzić przez Testdisk. Jedna z instrukcji znajduje się tu -> http://traxter-online.net/testdisk-photorec-odzyskiwanie-danych/ Druga tu -> http://www.tomshardware.co.uk/forum/263779-32-change-file-type-ntfs Zalecanym jest aby przed próbami grzebania dysku w jego strukturze zrobić sobie kopię posektorową (1:1) na inny dysk. Testdisk jak i narzędzia do robienia kopii znajdują się w wielu dystrybucjach systemów bootowalnych livecd. |