Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
News Żegnaj srebrny krążku? Rzecz o dyskach optycznych i ich przyszłości w świecie pamięci - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Windows 7 (/windows-7-4-f)
+--- Dział: Newsy i aktualności o Windows 7 (/newsy-i-aktualnosci-o-windows-7-6-f)
+---- Dział: Aktualności i wydarzenia branży IT (/aktualnosci-i-wydarzenia-branzy-it-52-f)
+---- Wątek: News Żegnaj srebrny krążku? Rzecz o dyskach optycznych i ich przyszłości w świecie pamięci (/zegnaj-srebrny-krazku-rzecz-o-dyskach-optycznych-i-ich-przyszlosci-w-swiecie-pamieci-39622-t)

Żegnaj srebrny krążku? Rzecz o dyskach optycznych i ich przyszłości w świecie pamięci - Portator - 11.03.2014 06:22

[Obrazek: z15600669M.jpg]
Coraz mniej osób używa płyt - czy to CD, DVD, czy nawet Blu-Ray. Sam niedawno składałem komputer i zupełnie zrezygnowałem z kupna napędu optycznego, gdyż po chwili zastanowienia doszedłem do wniosku, że potrzebowałbym go może raz na rok - by wypalić płytę audio do samochodu. Wśród moich znajomych tendencja jest podobna. Wszyscy używają pen drive'ów lub ściągają rzeczy bezpośrednio z internetu. Do archiwizacji danych bardziej opłacają się zewnętrzne dyski twarde, a do przenoszenia plików używamy pamięci flash. W mojej szufladzie mam masę paluszków USB o pojemności od 2 do 8GB, dwa po 16GB i jeden 64GB. Po co mi więc duża i nieporęczna płyta? Nie wszystkie rodzaje dysków optycznych są jednak powszechnie znane, a Sony właśnie ogłosiło, że wprowadzi nowy standard Archival Disc. To szaleństwo, czy jest w tym metoda?
Tutaj więcej i zdjęcia