![]() |
Rozwiązany Jak wyłączyć zintegrowaną grafikę - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f) +--- Wątek: Rozwiązany Jak wyłączyć zintegrowaną grafikę (/jak-wylaczyc-zintegrowana-grafike-39544-t) |
Jak wyłączyć zintegrowaną grafikę - marcinnizio4 - 06.03.2014 17:44 mam zainstalowane 4 gb ram a dostępne mam tylko 2 (miałem wcześniej 2,5 dostępne) czytałem żeby zwiększyć ilość ramu trzeba wyłączyć zindegrowaną kartę graficzną w biosie jak to zrobić (nie wiem co kliknąć) Mój sprzęt: płyta-gigabyte g31m-es2c procesor-intel pentium dual core 2.80 GHz karta graficzna-gf 9600GT ram-4gb ddr2 Windows 7 ultimate 32 bit RE: Jak wyłączyć zintegrowaną grafikę - thermalfake - 06.03.2014 21:37 Cytat:czytałem żeby zwiększyć ilość ramu trzeba wyłączyć zindegrowaną kartę graficzną w biosie jak to zrobić (nie wiem co kliknąć) To są totalne bzdury podwórkowych pseudofachowców. Bios Advanced features -> Onboard VGA: [Enable If No Ext PEG] Oznacza to tyle co aktywowanie zintegrowanego układu intela tylko wtedy kiedy nie ma wsadzonej grafiki do portu PCIE. I tak ma zostać to domyślne ustawienie. Przy tej opcji ta grafika nawet nie pokaże się w managerze urządzeń. Drugie to Always enabled ale ono nie wchodzi w grę i podejrzewam iż tak nawet nie jest ustawione. Twój problem należy ugryźć z innej strony. Najpierw trzeba sprawdzić na co alokowana jest pamięć poprzez monitor zasobów (resmon.exe). Na zakładce Pamięć znajdziesz dokładną rozpiskę i to proszę wrzucić jako zrzut ekranowy na forum. Ponadto po uruchomieniu w msconfig zakładki Rozruch w zaawansowanych opcjach rozruchu zaznaczyć aby się uruchamiał z maksymalną ilością pamięci RAM na suwaku. BTW Poza tym w biosie niczego się nie klika, nie masz uefi więc i nie ma trybu graficznego. RE: Jak wyłączyć zintegrowaną grafikę - marcinnizio4 - 11.03.2014 07:22 http://chomikuj.pl/marcinnizio4/Dokumenty/Bez*c2*a0tytu*c5*82u,3670489373.png RE: Jak wyłączyć zintegrowaną grafikę - thermalfake - 13.03.2014 00:30 Proszę nie udostępniać zdjęć z chomika bo nie mam zamiaru ich pobierać. Proszę używać serwerów hostingowych stricte do zdjęć a tu wrzucać jedynie miniatury. Zrzut ekranowy wszystko wyjaśnia i są 2 rzeczy odpowiedzialne za ten stan rzeczy: - aktualne zużycie 1630MB i jest to sporo jak na system 32 bitowy - pamięć zarezerwowana sprzętowo 1538MB Także wszystko się zgadza, jeśli kiedyś dostępne było 2.5GB (na to składa się pamięć w użyciu jak i wstrzymana i wolna) to teraz dodając 1630+850 wychodzi te 2.5GB. Ale... przez zaniedbania przy konserwacji systemu pamięć w użyciu puchnie. Jakbyś przesortował kolumnę po zużyciu pamięci od największych wartości to zauważysz na co idzie ta pamięć. Remedium na to jest optymalizacja systemu (poradników wiele w sieci na ten temat) i jego posprzątanie z syfu, niepotrzebnie ładowanych usług użytkownika i wyłączenie zbędnych usług systemowych. Teraz jeśli dodamy pamięć zarezerwowaną 1.5GB i tą dostępną 2.5GB to wychodzi całość zainstalowanej fizycznie. Ta pierwsza jest wartość jest nieporównywalnie za wysoka powinna oscylować max w połowie tej wartości. Rozwiązaniem tego jest aktualizacja bios np przez Q-Flasha (moduł w biosie Gigabyte'a do aktualizacji, podaje się ściągnięty najnowszy rom) i to co już napisałem czyli zmiana w zaawansowanych opcjach rozruchu ilości pamięci. RE: Jak wyłączyć zintegrowaną grafikę - marcinnizio4 - 21.03.2014 10:17 Sory że nie było mnie ponad tydzień (miałem problemy z netem) ale zrobiłem wszystko jak napisałeś na górze i JESTEŚ WIELKI mam dostępne 3 gb ramu wykorzystywane poniżej 800 mb i mam klasyfikacje: procesor 6,0 wcześniej miałem 5,9 pamięć ram 6,0 wcześniej miałem 5,5 i wersja biosu F8 więcej chyba nie wycisnę z tego kompa |