Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z brama domyślną. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Problem z brama domyślną. (/problem-z-brama-domyslna-39363-t)

Problem z brama domyślną. - patrykth - 24.02.2014 19:53

Witam

Od kilku dni mam problem z internetem otóż gdy są dwa komputery podłączone(mój stacjonarny na kablu i drugi laptop przez wi-fi) momentalnie tracę internet i wyświetla mi się problem z brama domyślną. Nigdy takiego problemu nie mialem dlatego nie wiem o co chodzi. Tyle lat juz smigalo i nagle takie coś. Dzwoniłem do operatora zrobili restart modemu i niby było już git bo z sieci publicznej widział już domową ale problem znowu powrócił. Powiem jeszcze ze mój komputer ma ip 95...a laptop 192...wiec cos chyba nie gra. Dodam logi z ipconfig: http://ifotos.pl/zobacz/siecjpg_ehahqes.jpg/
Proszę o pomoc bo już mam dosyć tego internetu.

(modem: Scientific Atlanta EPC2100R2 router tp-link tl-wr740n)

RE: Problem z brama domyślną. - Magnetar - 25.02.2014 10:58

Z tego co napisałeś wynika, że jeden komputer ma adres publiczny, a drugi prywatny. Zdaje się, że ten modem ma tylko jeden port także napisz, narysuj co z czym jest połączone.

RE: Problem z brama domyślną. - thermalfake - 27.02.2014 22:50

Każdy host wpinany do tp-linka musi mieć adres ip wewnętrzny obojętnie czy przydzielany z dhcp czy też wpisany na sztywno ip z puli tej sieci.
Do testów wymuś adresację ręczną. Może ona być nawet w puli dhcp jeśli nic innego już nie podpinasz.
Np na pc
ip 192.168.1.2
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1
dns 192.168.1.1/8.8.8.8
W lapku ip o jeden numer wyższy 192.168.1.3

Jeszcze zostaje kwestia tego czy port WAN na routerze jest dobrze skonfigurowany.
Być może po prostu w ustawieniach protokołu tcp/ip na pc masz wpisany na sztywno adres zewnętrzny (lub ładuje się z rejestru).