Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran (/instalacja-win-7-z-bootowalnego-pena-niebieski-ekran-39275-t)

instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - itam - 19.02.2014 22:12

Witam
Podczas instalacji z pendrive Win 7 pojawił mi się błąd wimFsf. sys PAGE_FAULT....
technical information : 0x00000050( i kolejne nr). Miał może ktoś z was ten problem ? bootowalnego pena tworzyłem w UltraIso oraz dla sprawdzenia również Wintoflash.
Będę wdziedzczny za pomoc. Proszący

zdjecie problemu
https://imageshack.com/i/5bmqsicj

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - thermalfake - 19.02.2014 23:25

Najprawdopodobniej uwalony obraz ISO jeśli memtest86 czy też diagnostyka hdd nie wykaże (wątpię czy jest sens to sprawdzać)
Proszę skorzystać z oryginalnego obrazu (pobranego z autoryzowanego źródła MS bądź z oryginalnego wypożyczonego nośnika) jeśli posiada się klucz produktu, w przeciwnym razie jeśli to jest jakiś crackowany torrent i do tego modyfikowany to sorry ale patologię piractwa tutaj tępimy stanowczo.
Do przygotowania pendrive'a proszę skorzystać z microsoft cd dvd download tool.

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - itam - 19.02.2014 23:34

System jest oryginalny plik został pobrany ze strony MS. Sprawdze tym programem co mówisz.

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - thermalfake - 19.02.2014 23:57

Przy ściąganiu plik mógł zostać uszkodzony.

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - itam - 20.02.2014 00:16

Po wypaleniu microsoft cd dvd download tool instalacja w ogóle nie ruszyła ;/ Dodam ze wcześniej system działał i wszystko było sprawne. Sprawdziłem dysk MHDD i w ogóle nie widzi go ;/

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - thermalfake - 20.02.2014 13:22

Więc coś na pewno nie jest tak z obrazem (jeszcze raz pobrać ale z innej maszyny). To jest oficjalne oprogramowanie do wykonywania bootowalnych pamięci flash.
MHDD nie obsługuje kontrolera SATA w trybie AHCI, na czas testowania trzeba przełączyć w biosie w tryb kompatybilny IDE.

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - itam - 20.02.2014 14:25

Sprawdzanie dysku nie wykazało żadnych błędów. Pobieram jeszcze raz oby to był ten problem Uśmiechnięty
niestety ponowne pobranie win i próba zainstalowania nie powiodła się. Nadal w lewym górnym narożniku pojawia sie migający "-" i nie chce przejść dalej
Problem sie rozwiązał. Pożyczyłem od znajomego płyte z piratem z Win 7 następnie zainstalowałem na drugiej partycji oryginalnego win którego pobrałem (odziwo bez problemu) tylko teraz po usunięciu pirata mam problem z jego całkowitym usunięciem bo pojawia mi sie podczas włączania wybór systemu mimo, że mam tylko jeden zainstalowany.

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - thermalfake - 20.02.2014 20:50

Najprościej bedzie skorzystać z EasyBCD i za jego pomocą usunąć wpis z magazynu konfiguracji rozruchu BCD. No chyba, że chcesz klepać w konsoli komendę bcdedit.

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - marcin857 - 21.02.2014 10:10

(20.02.2014 20:50)thermalfake napisał(a):  Najprościej bedzie skorzystać z EasyBCD i za jego pomocą usunąć wpis z magazynu konfiguracji rozruchu BCD. No chyba, że chcesz klepać w konsoli komendę bcdedit.

Easy BCD zadziała z jakiejś płyty bootowalnej ? też mam problem i muszę usunąć wpisy z magazynu

RE: instalacja Win 7 z bootowalnego pena, niebieski ekran - thermalfake - 22.02.2014 09:44

Te aplikacje działają z uruchamialnego systemu. Nie sprawdzałem z żadnym distro, o wersjach bootable nie słyszałem.
Także pozostaje zrobić backup BCD a potem usunąć wpisy ręcznie.
Czyli trzeba mieć dostęp do WinRE (choćby z nośnika instalacyjnego albo płyty naprawczej)

Cytat:bcdedit /export X:\kopiabcd

Robi kopię magazynu konfiguracji rozruchu w pliku kopiabcd (bez rozszerzenia) na wybranej widocznej partycji. Z przełącznikiem import kopia jest przywracana.

Cytat:bcdedit

Listuje wszelkie wpisy z identyfikatorami.

Cytat:bcdedit /delete {xyz}

Usuwa wpis rozruchu o podanym identyfikatorze.

Proszę także nie używać przycisku Odpisz bo to cytuje w całości poprzednią odpowiedź. Używaj pola szybkiej odpowiedzi jeśli nie masz zamiaru cytować fragmentów czyjegoś postu.

PS. Oboje mieliście ten sam problem z bałaganem w partycjach stąd po pierwszej instalacji rozruch nie ruszał gdyż partycja na której wylądowały pliki nie była podstawowa/aktywna. Jeśli system nie jest w stanie utworzyć partycji zastrzeżonej 100mb to do poprawnego działania partycja systemowa musi być podstawową i aktywną. Jeśli będzie partycja zastrzeżona to partycja systemowa nie musi być już podstawową bo rozruch zaczyna się z tej mniejszej. Ale o partycjach wspomniał dopiero marcin587 po czasie kiedy do tematu już nie zaglądałem.