Rozwiązany BIOS nie przechodzi procedury POST - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Rozwiązany BIOS nie przechodzi procedury POST (/bios-nie-przechodzi-procedury-post-39164-t) |
BIOS nie przechodzi procedury POST - XboxLive - 13.02.2014 18:03 na sam początek powiem o co chodzi mam problem z komputerem.gdy ma przyjść do ekranu biosu (bios Gigabyte) ma zrobić pip ale zamiast tego to są długie pip i nie pojawia się ekran. komputer ma -plyta glówna ga-ma78g-ds3h (gigabyte) -procek amd phenom x4 -karta graficzna coś z rodziny radeon (dokladnie nie wiemiem) -jeśli cos jeszcze mówić RE: Komputer odmawia wspólpracy - irocket - 13.02.2014 18:14 Kod: 1.AWARD BIOS RE: Komputer ma przejść w bios ale nie odnajduje go - XboxLive - 13.02.2014 18:20 co dotyczy mojego problemu? RE: Komputer ma przejść w bios ale nie odnajduje go - irocket - 13.02.2014 18:37 Tyle to możesz znaleźć. Wklepujesz model płyty w google i patrzysz na specyfikację. Tam jest napisane jaki jest BIOS RE: BIOS nie przechodzi procedury POST - thermalfake - 13.02.2014 19:20 Brak poprawnej procedury POST (jeśli OK to jest jedno krótkie piknięcie) polega na zidentyfikowaniu sekwencji długich i krótkich piknięć wydawanych przez pc speaker. Następnie sprawdzamy na bazie jakiej firmy jest skonstruowany bios - w tym wypadku Award. Przykładowo jeśli to jedno pojedyncze długie piknięcie oznacza problem z RAM lub z bankiem pamięci płyty. W tym wypadku do wyjęcia (może się obluzowała lub jest brudna) lub zmiany na inną kość bądź przekładka na slotach. Ogólnie w wypadku problemów najlepiej odciąć jej zupełnie zasilania na kilkanaście minut przez wypięcie wtyczki zasilacza z płyty. Potem powypinać zbędne komponenty i peryferia (one też mogą się przyczyniać np przez zwarcia) niech sobie platforma wstanie. Dla dodania na płytach z AMI w prawym dolny rogu wyświetlany jest zmieniający się dwucyfrowy kod - charakteryzuje on stan w jakim znajduje się inicjalizacja płyty. Numer tego kodu jeśli nic więcej już się nie dzieje można wrzucić do google. RE: BIOS nie przechodzi procedury POST - XboxLive - 13.02.2014 19:40 to jest tak jest pip na okolo 3 sek 1sek przerwy i tak w kólgo nic z nim nie robilem np nie patrzylem jaki jest syf w srodku (chodzi o kuż z kuzem dzialal komputer RE: BIOS nie przechodzi procedury POST - XboxLive - 13.02.2014 20:54 LadyInBlue:mam niemieczką klawiaturke RE: BIOS nie przechodzi procedury POST - LadyInBlue - 13.02.2014 21:25 Ale na niemieckiej klawiaturce można napisać - kurz zamiast kuż - kolko zamiast kólgo itp. Niemiecka klawiatura nie przeszkadza w poprawnym pisaniu. RE: BIOS nie przechodzi procedury POST - thermalfake - 13.02.2014 23:06 Cytat:to jest tak jest pip na okolo 3 sek 1sek przerwy i tak w kólgo No to masz ciągły długi sygnał rozdzielony krótką przerwą. To oznacza problem z pamięciami RAM/bankami pamięci na płycie. Już napisałem co masz zrobić. PS. Na niemieckiej klawiaturze także jest możliwość używania znaków przestankowych (kropki, przecinki) jak i rozpoczynania zdań z dużej litery czyli Shift+litera. Takie zasady obowiązują w każdym języku. Forum to miejsce publiczne a nie piaskownica. Dorzucić polski układ programisty do systemu ww celu używania polskich znaków przestankowych tzw. ogonków to też nie jest tajemna magia. RE: BIOS nie przechodzi procedury POST - XboxLive - 14.02.2014 18:08 problem uważam za rozwiązany. bardzio dziękuje za waszą pomoc ram 1gb był uszkodzony mam teraz 1gb z 2gb wszystkim którzy się odezwali w tym temacie klikam pomógl |