![]() |
Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS (/po-restarcie-komputer-nie-pobiera-automatycznie-adresow-ip-i-dns-39090-t) |
Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS - stadex - 09.02.2014 12:49 Modem Internet GSM PLAY (biały modem) Problem polega na tym, że za każdym razem jak włączam laptopa, muszę ręcznie ustawiać w karcie sieciowej modemu IP i DNS na: /Uzyskaj adres IP automatycznie/ oraz /Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie/ i dopiero wtedy mogę uzyskać połączenie z Internetem. Niestety po wyłączeniu laptopa wszystko wraca do ustawień poprzednich /Użyj następującego adresu IP/ oraz /Użyj następujących adresów serwerów DNS/. W tej sprawie dzwoniłem do PLAY ale mnie zbyli informując, że nie ich sprawą jest konfiguracja Win7. Inny pracownik z kolei powiedział, że temat jest znany i trzeba przestawić ustawienia w Win7 (na innych Win nie występuje) Niestety nie powiedział co mam i gdzie przestawić, żeby to IP I DNS nie wyłączało się z automatycznego pobierania. Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale myślę, że poinformowany może mógłbym coś poprzestawiać. Jeżeli w rejestrach to tylko po precyzyjnym, jak dla idiotów opisie. Z góry dziękuję za zainteresowanie Jeżeli mam wysłać jakieś screny ustawień, to bardzo proszę o informacje w jaki sposób mam je uzyskać. RE: Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS - thermalfake - 18.02.2014 20:30 Przede wszystkim jeśli to laptop to on może mieć fabrycznie preinstalowany system. Do nich zazwyczaj są dorzucane dedykowane aplikacje do zarządzania połączeniami sieciowymi. Być może trzyma ona zapisany profil z ustawieniami na sztywno, które są przywracane każdorazowo po restarcie. W rejestrze systemowym po odpaleniu regedit masz gałęzie HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\ Przy interfejsach połączeń lokalnych masz numery CLSID, jeden z nich będzie odpowiadał ustawieniom tego połączenia. Łatwo to sprawdzić porównując to co masz odczytane z ustawień w centrum sieci i udostępniania z polami w rejestrze. Przed grzebaniem wykonaj eksport całej tej gałęzi ! Tu masz szczegółowo opisaną sytuację http://www.neowin.net/forum/topic/927942-solved-default-gateway-erasedresetlost-on-reboot/#entry593010318 |