Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f)
+--- Wątek: Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS (/po-restarcie-komputer-nie-pobiera-automatycznie-adresow-ip-i-dns-39090-t)

Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS - stadex - 09.02.2014 12:49

Modem Internet GSM PLAY (biały modem)
Problem polega na tym, że za każdym razem jak włączam laptopa, muszę ręcznie ustawiać w karcie sieciowej modemu IP i DNS na:
/Uzyskaj adres IP automatycznie/
oraz /Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie/
i dopiero wtedy mogę uzyskać połączenie z Internetem.
Niestety po wyłączeniu laptopa wszystko wraca do ustawień poprzednich
/Użyj następującego adresu IP/
oraz /Użyj następujących adresów serwerów DNS/.
W tej sprawie dzwoniłem do PLAY ale mnie zbyli informując, że nie ich sprawą jest konfiguracja Win7. Inny pracownik z kolei powiedział, że temat jest znany i trzeba przestawić ustawienia
w Win7 (na innych Win nie występuje) Niestety nie powiedział co mam i gdzie przestawić, żeby to IP I DNS nie wyłączało się z automatycznego pobierania.
Nie jestem fachowcem w tej dziedzinie, ale myślę, że poinformowany może mógłbym coś poprzestawiać. Jeżeli w rejestrach to tylko po precyzyjnym, jak dla idiotów opisie.
Z góry dziękuję za zainteresowanie
Jeżeli mam wysłać jakieś screny ustawień, to bardzo proszę o informacje w jaki sposób mam je uzyskać.

RE: Po restarcie komputer nie pobiera automatycznie adresów IP i DNS - thermalfake - 18.02.2014 20:30

Przede wszystkim jeśli to laptop to on może mieć fabrycznie preinstalowany system. Do nich zazwyczaj są dorzucane dedykowane aplikacje do zarządzania połączeniami sieciowymi. Być może trzyma ona zapisany profil z ustawieniami na sztywno, które są przywracane każdorazowo po restarcie.
W rejestrze systemowym po odpaleniu regedit masz gałęzie
HKLM\System\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters\Interfaces\
Przy interfejsach połączeń lokalnych masz numery CLSID, jeden z nich będzie odpowiadał ustawieniom tego połączenia. Łatwo to sprawdzić porównując to co masz odczytane z ustawień w centrum sieci i udostępniania z polami w rejestrze.
Przed grzebaniem wykonaj eksport całej tej gałęzi !
Tu masz szczegółowo opisaną sytuację
http://www.neowin.net/forum/topic/927942-solved-default-gateway-erasedresetlost-on-reboot/#entry593010318