Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Prędkość kopiowania danych przez USB - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Hardware (/hardware-28-f)
+--- Wątek: Prędkość kopiowania danych przez USB (/predkosc-kopiowania-danych-przez-usb-3903-t)

Prędkość kopiowania danych przez USB - plejus - 22.01.2010 16:37

Witam, mam pytanie: kopiowałem pliki na pendrive (około 2000 plików zajmowało 417mb) i w takiej postaci kopiowały się z prędkością 100kb/s. myślałem, że mam popsute porty bo próbowałem też wgrać te pliki na telefon, a u kumpla mój pendrive działał bez zarzutu lecz próbę robiliśmy na pojedynczym pliku (mianowicie filmie) i dlatego myślałem, że to wina kompa. Po dłuższym zastanowieniu spakowałem pliki w jedno archiwum i o dziwo wszystko skopiowało się w kilka sek. Doszedłem do wniosku, że im bardziej rozdrobnione dane tym wolniejsze kopiowanie.

Czy to normalne dla win?
Można temu jakoś zaradzić?

Proszę o odpowiedz

RE: Problem z predkoscią kopiowania danych przez usb - War_3_ - 22.01.2010 16:46

Masz podobny temat : Tutaj.

RE: Prędkość kopiowania danych przez USB - stingear - 22.01.2010 17:31

Łatwiej skopiować jeden większy plik niż masę mniejszych, a to też nie jest do końca prawdą, gdyż bardzo duże pliki ciężko jest kopiować. Wszystko zależy też od rodzaju plików, jakie kopiujesz i jak są one pozapisywane na dysku. Defragmentacja raz na jakiś czas pomaga. Reszta zależy od prędkości zapisu pendrive'a.