Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Sieci komputerowe (/sieci-komputerowe-16-f) +--- Wątek: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN (/brak-dostepu-do-plikow-w-innym-pc-poprzez-siec-lan-38842-t) |
Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 26.01.2014 21:18 mam problem 2 pc w jednej sieci i grupie roboczej widzą się , ale jest problem z dostaniem się do plików udostepnionych nawet gdy komputery nie są chronione hasłem to można wejść tylko w komputer ewentualnie w jakiś folder NP: użytkownicy lub Filmy ale poza takimi już nie na jednym i drugim PC pliki lub foldery są udostepnione dla wszystkich użytkowników i w pełnym dostępie. RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - thermalfake - 26.01.2014 22:08 Pokaż obrazkowo co udostępniasz, gdzie nie możesz się dostać i jakie ustawienia udostępniania oraz zabezpieczeń są zaaplikowane na te foldery. RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 26.01.2014 22:23 teraz to nawet nie mogę wejść na żaden komputer wyświetla mi się komunikat : RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 27.01.2014 18:32 mam udostępnione pliki i foldery z pełnymi kontrolami dla wszystkich a i tak nawet nie można się zalogować tylko wywala brak dostępu RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - Magnetar - 27.01.2014 19:32 Testowo. Na komputerze z którego wywołujesz utwórz regułę w Menedżerze Poświadczeń. Panel Sterowania -> Menedżer Poświadczeń -> Dodaj poświadczenie systemu Windows Adres internetowy... podajesz KUBA-PC Login i hasło: Na komputerze KUBA-PC na pewno jest jakiś użytkownik z prawami do udostępnianych zasobów - wprowadź jego login i hasło. Po utworzeniu reguły wywołaj komputer KUBA-PC identycznie jak na zrzucie ekranowym - napisz co się stało. RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 27.01.2014 21:00 na razie wszystko jest ok dodałem poświadczenia i działa . A tak w ogóle mam starego PC-ta Intel Celeron chyba 1.8 GHa , 1 GB ramu i do tego dyski po 80GB i chciałbym z niego zrobić serwer tylko nie wiem jaki system na niego wgrać ? RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - irocket - 27.01.2014 21:06 Oryginalny. Na serwer zwykle Linux. RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 27.01.2014 21:21 tylko że na Linuxie nie zainstaluje Subiekta GT i bazy danych SQL a mam problem w sieci z jednym kompem nie mogę się połączyć zdalnie Windows 7 Enterprise RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 28.01.2014 18:27 co jest nie tak z połączeniem zdalnym na jednym kompie wszystko jest udostępnione a i tak nie mogę się połączyć RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - Magnetar - 28.01.2014 22:26 Dodam tylko, bo nie wiem czy zauważyłeś - aby dostać się do komputera musisz mieć na nim utworzone konto. Wcześniej odmawiał Ci dostępu, bo nie miałeś tam konta - tworząc regułę poświadczeń zmusiliśmy system, aby logował się przy użyciu innego konta niż to z którego wywoływałeś. Więcej nt udostępniania jest tutaj: http://windows7forum.pl/kwestia-bezpieczenstwa-przy-udostepnianiu-calych-partycji-w-sieci-lan-35546-t&highlight=prototyp ------------------------------------- "Połączenie zdalne" jest dość ogólnym pojęciem - Chodzi Ci o pulpit zdalny ? Czy chcesz mieć dostęp z internetu do zasobów (folderów udostępnionych) ? Pisz bardziej precyzyjnie o co Ci chodzi. RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - thermalfake - 29.01.2014 00:31 (27.01.2014 21:21)remi200933 napisał(a): tylko że na Linuxie nie zainstaluje Subiekta GT i bazy danych SQL a mam problem w sieci z jednym kompem nie mogę się połączyć zdalnie Windows 7 Enterprise Nie zainstalujesz bo Subiekt wykorzystuje silnik baz MS SQL. Czyli na maszynkę z microsoftowym systemem desktopowym lub serwerowym instalujesz np darmowego MS SQL Server 2012 Express (ograniczenia zużycia RAM jak i rozmiar bazy w stosunku do pełnych płatnych wersji) i do tego Management Studio do zarządzania bazami. Jeśli to ma być do zastosowań komercyjnych w firmie to niestety ale licencję musisz mieć zakupioną na system. Win 7 Professional wystarczy, jest też Win Server 2012 R2 Standard trial 180 dni do testów (licencja komercyjna zaczyna się od ponad 2k zł z hakiem) jeśli chcesz iść w tę stronę. Przy malutkim przedsięwzięciu nie opłaca się wdrażać "serwera" bo to mocno podraża koszty. Wystarczy, że jedna z maszynek będzie udostępniać bazę na małą ilość końcówek. (28.01.2014 18:27)remi200933 napisał(a): co jest nie tak z połączeniem zdalnym na jednym kompie wszystko jest udostępnione a i tak nie mogę się połączyć Jeśli chodzi o RDP to na zakładce Zdalny w zaawansowanych ustawieniach systemu trzeba włączyć zezwalanie na połączenia zdalnego pulpitu. Port 3389 musi być odblokowany w firewallu przy ruchu wychodzącym/przychodzącym (sprawdź też jaki profil sieci jest wybrany domowa/firmowa/publiczna - od tego są zależnie ustawienia firewalla). RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 29.01.2014 15:55 chodzi mi o pulpit zdalny z jednym PC mam problem a usługa jest włączona dostęp do plików jest RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - thermalfake - 29.01.2014 16:29 Nie napisałeś też z czego do czego chcesz się łączyć. Wszystko poniżej Professionala nie udostępnia zdalnych pulpitów do siebie. Czyli innymi słowy możesz się łączyć z dowolnej siódemki do minimum desktopowego Professional'a lub edycji serwerowych 2003/2008®/2012(R2) - zwykły user musi być w grupie użytkowników ze zdalnym dostępem. RE: Brak dostępu do plików w innym PC poprzez sieć LAN - remi200933 - 29.01.2014 21:51 na oby dwóch kompach mam Win 7 na jednym Ultimate a drugi Enterprise i gdy chce załadować pulpit zdalny z Enterprise to jest problem z połączeniem a zasób zdalny włączony z plikami w sieci nie ma żadnego problemu |