Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jak włączyć uprawnienia administratora WIn7 Home - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Jak włączyć uprawnienia administratora WIn7 Home (/jak-wlaczyc-uprawnienia-administratora-win7-home-38817-t)

Jak włączyć uprawnienia administratora WIn7 Home - armin84 - 25.01.2014 11:29

Mam problem, nie mogę usuwać niektórych folderów, przy kopiowaniu też wyskakuje to czasami itd. mimo, że posiadam 1 konto (administratora), mam wyłączone UAC Smutny a mimo to pisze POTRZEBUJESZ UPRAWNIEŃ ADMINISTRATORA DO WYKONANIA TEJ AKCJI Smutny błagam o pomoc; dodam, że czytałem o tym wątki na forum i żaden sposób mi nie pomógł :/

RE: Jak włączyć uprawnienia administratora WIn7 Home - thermalfake - 25.01.2014 19:13

To nie jest problem jako takich uprawnień administracyjnych, które administrator już ma ale uprawnień do poszczególnych folderów. Każdy obiekt/folder w systemie plików NTFS posiada swojego właściciela i ma nadane na niego prawa zezwolenia lub odmowy do odczytu/zapisu/wykonania w ACL'kach. To samo tyczy się zdefiniowanych użytkowników bądź grup (do których nalezą konkretni użytkownicy) dopisanych do obiektu. Jeśli administrator nie ma żadnych praw do obiektu to siłą rzeczy niczego nie przeniesiesz, skopiujesz, usuniesz. Dzieje się tak przykładowo kiedy używamy jakiegoś starego profilu użytkownika z poprzedniego systemu lub jest po prostu bałagan z uprawnieniami do plików/folderów na dyskach.
Klikając PPM na opcję Właściwości z menu kontekstowego danego pliku/folderu przechodzimy do zakładki Zabezpieczenia i tam ewentualnie na koncie administratora dokonujemy zmian.
Znajomość składni poleceń takeown czy icacls w praktyce mile widziane.