Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Problem z Głośnikami 5.1 po zainstalowaniu oprogramowania Realtek - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Problem z Głośnikami 5.1 po zainstalowaniu oprogramowania Realtek (/problem-z-glosnikami-5-1-po-zainstalowaniu-oprogramowania-realtek-38792-t)

Problem z Głośnikami 5.1 po zainstalowaniu oprogramowania Realtek - SirErwor - 24.01.2014 10:23

Witam.
Konkretnie pisać. Mam problem z głośnikami( są to Creatiwe5.1) bądź ustawieniami w systemie win7.
po zainstalowaniu oprogramowania sterownika w panelu Realteka test głośników wypada wzorowo. Każdy przypisany głośnik odzywa się dźwiękiem tak jak powinno. I tu kończy się sielanka. Wszystkie głośniki chodzą idealnie w teście i np w przeglądarce internetowej (Firefox) oglądając filmy i słuchając muzyki. Ale już oglądając filmy w programach Media Player bądź innym albo słuchając muzyki w programach takich jak Winamp działają tylko 2 głośniki z 5.
Co tu może być grane???

RE: Problem z Głośnikami 5.1 po zainstalowaniu oprogramowania Realtek - irocket - 24.01.2014 12:05

Taka ścieżka audio jest, stereo i tyle. Spróbuj w ustawieniach realteka włączyć "Wypełnienie głośnika". Będą grały wszystkie, ale zapewne nie jak byś się tego spodziewał

RE: Problem z Głośnikami 5.1 po zainstalowaniu oprogramowania Realtek - Nostromo - 24.01.2014 12:37

Zapoznaj się z tutkiem zamieszczonym na naszym forum:
[Poradnik] Odblokujmy pełną moc głośników 5:1 na Windows 7(tutorial)
w wielu przypadkach to pomogło
"...w grach i filmach i 5.1 chodzi świetnie, kolejnym plusem tych ustawień jest to iż zyskujemy dźwięk z YouTube i wrzuty z wszystkich głośników a nie tylko z 3ch."

RE: Problem z Głośnikami 5.1 po zainstalowaniu oprogramowania Realtek - SirErwor - 25.01.2014 13:58

Już doszedłem co jest nie tak.
W oprogramowaniu Menadżer Realtek Audio trzeba w zakładce "Efekty Dźwiękowe" wybrać "Środowisko" jako "Pokój".
W Win XP było to już ustawione przez system a tu trzeba ręcznie wszystkie ustawienia wprowadzić.
Niby drobnostka ale stwarza problemy. Pozdrawiam .

RE: Problem z Głośnikami 5.1 po zainstalowaniu oprogramowania Realtek - Nostromo - 25.01.2014 16:20

Dla mnie pokój daje takie tępe stłumione brzmienie, bardziej odpowiada mi aleja, ale to rzecz gustu Uśmiechnięty