Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Windows Update nie działa po przywróceniu z recovery - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Windows Update nie działa po przywróceniu z recovery (/windows-update-nie-dziala-po-przywroceniu-z-recovery-38646-t)

Windows Update nie działa po przywróceniu z recovery - Luk - 17.01.2014 21:26

Cześć!
Otóż posiadam laptopa Samsung R530, w którym dysk(sata2) powoli zaczął dogorywać, więc postanowiłem go wymienić. Stary wyzerowałem+remap i z ciekawości przywróciłem system z 3 płyt DVD jakie sobie wypaliłem zaraz po zakupie laptopa. Wszystko działało, więc jak tylko trafiła się okazja kupiłem nowy dysk - wd5000lpvx(sata3) i tu zaczęły się problemy.

Sam proces przebiegał dobrze, 2 partycje zrobiłem przez recovery. Pod koniec instalacji zapytał o przywrócenie plików systemowych(bądź coś w ten deseń), ale po 2 próbach wyszukiwania na płycie wyskoczył komunikat, że instalacja zakończona sukcesem.

Problem nr 1:
Windows działa na pierwszy rzut oka dobrze - pierwszy problem pojawił się przy instalacji modemu 3g huawei e3131 z play. Win wypluł, że system wymaga sterowników podpisanych cyfrowo(a tymi samymi instalowałem na starym dysku). Jedyne co pomaga na chwilę to uruchomienie Windowsa w trybie bez sprawdzania tych podpisów.
[Obrazek: 1.jpg]

Problem nr 2
Nie działa Windows Update. Ogólnie to sprawa wygląda identycznie jak wTYM temacie z tą różnicą, że te sposoby u mnie nie działają.
[Obrazek: updateww.jpg]

Przyznaję, że już nie mam pomysłu na to wszystko.

Aha! Przywracałem już system 3 razy i ciągle to samo...

Log z sfc TUTAJ:

RE: Windows Update nie działa po przywróceniu z recovery - Maxim128 - 18.01.2014 15:42

W menu start wpisz msconfig. Następnie przejdź do zakładki Usługi i sprawdź czy jest włączona usługa Windows Update.

RE: Windows Update nie działa po przywróceniu z recovery - Luk - 18.01.2014 17:06

Też to sprawdzałem - wyświetla się "działa".

Może coś na samym początku popsułem. Na nowym dysku nie robiłem partycji wcześniej tylko wsadziłem płytę z samsung recovery, którą sam kiedyś nagrałem i przez nią zrobiłem 2 partycje, a reszta już poszła sama.

Dla porównania podłączyłem ten stary dysk(dysk 0) i różnią się jak widać w 1 szczególe. Pierwsza partycja 7 GB jest OEM, a w nowym dysku "partycja odzyskiwania". Ma to jakieś znaczenie?

[Obrazek: 1_medium.jpg]