Stare księgi z przed 1900r. a OCR - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Stare księgi z przed 1900r. a OCR (/stare-ksiegi-z-przed-1900r-a-ocr-3841-t) |
Stare księgi z przed 1900r. a OCR - dzikitom - 20.01.2010 12:54 Witam mam do przetłumaczenia (odczytania) kilka stron z starych ksiąg( mama szuka przodków) Próbuje użyć ABBYY FineReader 10 prof. Nestety nic mi to nie pomaga;/ Czy ktoś wie jak to rozkodować? Strony napisane prawdopodobnie na maszynie do pisania i w języku łacińskim. Zależy mi głównie na tym zaznaczonym kawałku. Będę bardzo wdzięczny za pomoc lub wskazanie rozwiązania, może są jakieś dodatki do tego programu? Próbka strony RE: Stare księgi z przed 1900r. a OCR - Nostromo - 20.01.2010 13:13 Tu może chyba pomóc tylko...lekarz lub aptekarz znający język niemiecki. Hej RE: Stare księgi z przed 1900r. a OCR - dzikitom - 20.01.2010 15:47 Może jednak ktoś zna jakiś program OCR który by rozpoznał takie pismo? Nawet nie trzeba tego tłumaczyć tylko przerzucić tekst do worda. Właśnie przeszukując google natrafiłem na ślad programu ICR to odmiana Ocr odczytująca pismo odręczne (ocr rozpoznaje pismo drukowane), i może ktoś zna jakiś program ICR? |