Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Instalacja Windows 7 Ultimate z bootowalnego pendrive - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Instalacja Windows 7 Ultimate z bootowalnego pendrive (/instalacja-windows-7-ultimate-z-bootowalnego-pendrive-38057-t)

Instalacja Windows 7 Ultimate z bootowalnego pendrive - rambotic880 - 18.12.2013 12:12

Witam. Chcę przeinstalować system Windows 7 z pendrive. podczas uruchomienia wciskam f2 aby zmienić w zakladce BOOT na pamiec usb lecz niespodzianka ;o nie mam jej tam wglnie wiem czy coś nie tak mam w ustawieniach czy coś załącze tutaj kilka screenow zmoich ustawien bios. Dodam żę bootwalem pendrive programem RUFUS. Kolega jego używał i chwalił. Także nie wiem co zrobić. Zanim uruchomiłem laptopa miałem podlączonego tego pendrive pod usb. Nie wiem czy to ma znaczenie jakieś ale mam laptopa marki asus k50af.
[attachment=5774][attachment=5770][attachment=5771][attachment=5772][attachment=5773]

Proszę o pomoc co zrobić.

RE: Windows 7 ultimate z bootowalnego pendrive ( nie pokazuje mi USB w biosie ) - EnJoy89 - 18.12.2013 13:17

removable device zaznacz. Cwaniak Powinno pomóc.

RE: Windows 7 ultimate z bootowalnego pendrive ( nie pokazuje mi USB w biosie ) - Maxim128 - 18.12.2013 17:15

Witam.
Jakby coś nie działało to można zrobić to naszym tutorialem:

http://windows7forum.pl/instalacja-windows-7-z-pendrive-a-usb-tutorial-2923-t

RE: Windows 7 ultimate z bootowalnego pendrive ( nie pokazuje mi USB w biosie ) - thermalfake - 21.12.2013 22:09

Pendrive ma być rozpoznany i widoczny pod swoją własną nazwą po wciśnięciu klawisza do Boot Menu a nie żadne removable device nawet jeśli jest źle przygotowany.

RE: Instalacja Windows 7 Ultimate z bootowalnego pendrive - peciaq - 27.12.2013 23:35

Czasem w starszych BIOS trzeba wejść w listę dysków twardych i zmienić kolejność ich odczytu. Taki pendrive może być rozpoznany jako właśnie taki "hard drive".

RE: Instalacja Windows 7 Ultimate z bootowalnego pendrive - thermalfake - 27.12.2013 23:39

Nie w tych modelach Asusa, miałem to wiem jak się to tam odbywa.

RE: Instalacja Windows 7 Ultimate z bootowalnego pendrive - peciaq - 27.12.2013 23:40

OK. Ale wg mnie Removable Device też może podchodzić jako pendrive. Nawet mi coś świta że kiedyś stawiałem system z pendrive'a przez tę opcję.

RE: Instalacja Windows 7 Ultimate z bootowalnego pendrive - thermalfake - 27.12.2013 23:55

Tu masz asusowkie boot menu
Nie ma nigdzie opcji wymiennych urządzeń - ma wykrywać od razu podpięte urządzenia, tak samo działa to na płytach głównych asusa do pecetów

Cytat:http://www.canbike.ca/public/images/031213/CANbike-ASUS_X55U_UEFI-Boot_from_CD_DVD-04.jpg

To o czym pisałeś jest np na płytach Gigabyte'a ale nie ma zastosowania w przypadku pytającego

[Obrazek: BootFromCD?action=AttachFile&do=...otmenu.png]