Explorator Windows nie odpowiada - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Explorator Windows nie odpowiada (/explorator-windows-nie-odpowiada-3779-t) |
Explorator Windows nie odpowiada - nina - 18.01.2010 13:36 Problem się pojawił (przynajmniej częściowo) już w październiku u dwóch użytkowników. Nie znalazłam jednak odpowiedzi/rady. Zawsze gdy wchodzę w panel sterowania i chcę cokolwiek wyświetlić pojawia się komunikat: "EW nie odpowiada" i trzy opcje. Nie ma sensu wybierać "czekaj aż...". Natomiast wybranie każdej z dwóch pozostałych powoduje zamknięcie panelu. I po ponownym jego otwarciu wszystko działa bez zarzutu. Niby więc tragedii nie ma, ale jest to co najmniej wkurzające. Ma ktoś pomysł co z tym zrobić? RE: Explorator Windows nie odpowiada - War_3_ - 18.01.2010 15:17 Jaką masz wersję systemu (wersja, bity, czy jest to sklepowa/oem/rtm/rc etc.) ? Czy używałaś jakiś programów do optymalizacji systemu lub avasta? RE: Explorator Windows nie odpowiada - Lalik - 18.01.2010 15:37 Zastanawia mnie też jedna sprawa, z jakiej płytki instalowałeś tego Windowsa ? Zastanawiam się czy przyczyną takiego zachowania, nie jest uszkodzony obraz systemu, bądź np. Wersja RC, która w niektórych konfiguracjach powodowała podobne problemy, czy był czas że system zachowywał się poprawnie ? RE: Explorator Windows nie odpowiada - nina - 18.01.2010 22:27 (18.01.2010 15:17)War_3_ napisał(a): Jaką masz wersję systemu (wersja, bity, czy jest to sklepowa/oem/rtm/rc etc.) ?W7 Prof 64 bit; zainstalowan y(przez dystrybutora, producenta?) na nowym komputerze (dell studio 1747 i7Q720); systemu nie optymalizowałam (aktualizowałam jedynie dwa razy BIOSa); tak, AVASTa zainstalowałam zaraz po nabyciu (miesiąc temu) (18.01.2010 15:37)Lalik napisał(a): Zastanawia mnie też jedna sprawa, z jakiej płytki instalowałeś tego Windowsa ? Zastanawiam się czy przyczyną takiego zachowania, nie jest uszkodzony obraz systemu, bądź np. Wersja RC, która w niektórych konfiguracjach powodowała podobne problemy, czy był czas że system zachowywał się poprawnie ?patrz: odpowiedź WAR_3_ RE: Explorator Windows nie odpowiada - War_3_ - 18.01.2010 22:29 Usuń avasta i przeczyść kompa CCcleanerem. Avast lubi różne problemy sprawiać. Jak o antywirusa chodzi Avira jest ponoć dobra i darmowa. RE: Explorator Windows nie odpowiada - nina - 18.01.2010 22:43 (18.01.2010 22:29)War_3_ napisał(a): Usuń avasta i przeczyść kompa CCcleanerem. Avast lubi różne problemy sprawiać.Dzięki, jak wykonam - dam znać. PS. znalazłam zniechęcającą recenzję Aviry (http://www.7tutorials.com/security-everyone-reviewing-avira-premium-security-9). Przejrzę co piszą o innych antivirach. Mam złe doświadczenie z tego typu programami. Poprzedniego laptopa mks-vir prawie mi wykończył. Za to avast tam działał bez zarzutu, ale to było przy WinXP. |