Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Windows 7 zawiesza się co kilka dni (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 zawiesza się co kilka dni (rozwiązany) (/windows-7-zawiesza-sie-co-kilka-dni-rozwiazany-3748-t)

Windows 7 zawiesza się co kilka dni (rozwiązany) - xardas89 - 16.01.2010 19:01

Witam
Piszę, gdyż od pewnego czasu dzieje się z moim systemem coś złego. Otóż co jakieś dwa, trzy dni system totalnie się zawiesza, na ekranie pojawiają się artefakty, dźwięk się zawiesza i jedynym sposobem jest wyłączenie laptopa. Problem pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie, czasem nawet gdy nie ma mnie przy lapku. Ma ktoś może jakieś sugestie, które mogą pomóc rozwiązać mój problem?
Z góry dziękuję.
System to Windows 7 Ultimate.

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - War_3_ - 16.01.2010 19:04

Ilu bitowy system?
Jaki jest komunikat w podglądzie zdarzeń? Powinien tam być jakiś błąd.

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 19:15

Zacznij od uaktualnienia sterowników, zastanów się też czy nie instalowałeś jakiś aplikacji, które mogły to zapoczątkować, wejdź też w /narzędzia administracyjne/ i /podgląd zdarzeń/ tam szukaj błędów, ewentualnie wrzuć nam tu screeny, będziemy szukać przyczyny.

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 16.01.2010 19:16

System 32bitowy
Nie pojawia się żaden komunikat, ekran pokrywa się artefaktami, staje się nieczytelny. Pomaga tylko włączenie ponownie laptopa.
Laptop Asus F5SL. Gdyby były pytania o kartę graficzną to jest to ATI Radeon HD 3450.
Sprawdzałem, czy taki stan nie jest wynikiem przegrzewania się którejś z części, ale 'zawiecha' dzieje się w momentach trudnych do przewidzenia, czasem kiedy po prostu laptop jest włączony.

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - War_3_ - 16.01.2010 19:18

Idź narazie za tropem Lalik - wklej treść błędów w znacznikach [code].

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 19:22

(16.01.2010 19:16)xardas89 napisał(a):  System 32bitowy
Nie pojawia się żaden komunikat, ekran pokrywa się artefaktami, staje sie nieczytelny. Pomaga tylko włączenie ponownie laptopa.
Laptop Asus F5SL. Gdyby były pytania o kartę graficzną to jest to ATI Radeon HD 3450.
Sprawdzałem, czy taki stan nie jest wynikiem przegrzewania się którejś z części, ale 'zawiecha' dzieje się w momentach trudnych do przewidzenia, czasem kiedy po prostu laptop jest włączony.
Tak jak napisałam zaczęłabym od uaktualnienia sterowników np Driver Maxem, (instrukcja na forum), błąd zawsze możesz podejrzeć w podglądzie zdarzeń, warto też w momencie zawieszenia zajrzeć do menadżera zadań, będzie tam widać który proces powoduje zawieszenie.

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 16.01.2010 19:26

Z podglądu zdarzeń - opis dzisiejszego problemu:
Kod:
- System

- Provider

[ Name]  Microsoft-Windows-Kernel-Power
   [ Guid]  {331C3B3A-2005-44C2-AC5E-77220C37D6B4}

EventID 41

Version 2

Level 1

Task 63

Opcode 0

Keywords 0x8000000000000002

- TimeCreated

[ SystemTime]  2010-01-16T17: 50: 19.859375000Z

EventRecordID 796028

Correlation

- Execution

[ ProcessID]  4
   [ ThreadID]  8

Channel System

Computer Seba-Komputer

- Security

[ UserID]  S-1-5-18

- EventData

BugcheckCode 0
  BugcheckParameter1 0x0
  BugcheckParameter2 0x0
  BugcheckParameter3 0x0
  BugcheckParameter4 0x0
  SleepInProgress false
  PowerButtonTimestamp 0

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 19:36

Po pierwsze wygląda to na problem ze sprzętem, bądź sterownikami, zacznij jak pisałam wyżej od uaktualnienia, poza tym proponuje ci spróbować odkurzyć komputer w środku, wyczyścić wentylatory i wyloty powietrza. Błędy "Kernel-Power" ID 41 mają swoje źródło najczęściej na poziomie współpracy sterowników z systemem, prawdopodobnie w problemowym środowisku, któryś ze sterowników nie dogaduje się prawidłowo z systemem. Tak, więc proponowałabym diagnostykę na poziomie sterowników jak i komponentów instalowanych np. Przez aplikacje antywirusowe (zwłaszcza jeżeli używasz avasta).

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 16.01.2010 20:58

Nie mam avasta.
Zrobię tak jak mówisz i poczekam. Jeśli przez co najmniej tydzień nic się nie stanie - uznam to za sukces. Uśmiechnięty

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 21:05

Zobaczysz jak znam życie to powinno pomóc, zawsze jest tak, że przyczyn może być wiele, a ostatecznie okazuje się że rozwiązania najprostsze są najlepsze, jakby jednak problem się pojawiał pisz będziemy szukać innej przyczyny Cwaniak

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - slump - 16.01.2010 23:03

Jak już to powiedziano podejrzanym może być sterownik od karty graficznej, lub od chipsetu.
Zapoznaj się i wykonaj: Szukanie i aktualizacja sterowników oraz identyfikacja sprzętu (porada)

Jak już będziesz wiedział, że wszystko jest aktualne a problem nie ustępuje, to zastanów się czy nie podkręcałeś systemu. Jeśli tak przywróć ustawienia domyślne dla procka, grafiki, etc. Jeśli nie podkręcałeś lub i to nie pomogło to tak jak pisała Laik otwórz i przeczyść laptopa. Jeśli i to nie przyniesie rezultatu to może coś ze sprzętem się już nieodwracalnego stało.

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 01.02.2010 19:57

Wątek można zamknąć. System nie sprawia już żadnych problemów.
Najprawdopodobniej albo zawadzał antywirus albo sterownik karty graficznej albo też... lampka (ustawiona była tak, że światło padało tam, gdzie laptop stał - wolałem się upewnić). Uśmiechnięty

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 01.02.2010 20:16

Myślę, że jednak sterownik Zadowolony

RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 01.02.2010 20:41

Najważniejsze, że komputer nie strzela fochów i działa jak należy. Zacieszacz