![]() |
Rozwiązany Windows 7 zawiesza się co kilka dni (rozwiązany) - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Software (/software-27-f) +--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 zawiesza się co kilka dni (rozwiązany) (/windows-7-zawiesza-sie-co-kilka-dni-rozwiazany-3748-t) |
Windows 7 zawiesza się co kilka dni (rozwiązany) - xardas89 - 16.01.2010 19:01 Witam Piszę, gdyż od pewnego czasu dzieje się z moim systemem coś złego. Otóż co jakieś dwa, trzy dni system totalnie się zawiesza, na ekranie pojawiają się artefakty, dźwięk się zawiesza i jedynym sposobem jest wyłączenie laptopa. Problem pojawia się w najmniej oczekiwanym momencie, czasem nawet gdy nie ma mnie przy lapku. Ma ktoś może jakieś sugestie, które mogą pomóc rozwiązać mój problem? Z góry dziękuję. System to Windows 7 Ultimate. RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - War_3_ - 16.01.2010 19:04 Ilu bitowy system? Jaki jest komunikat w podglądzie zdarzeń? Powinien tam być jakiś błąd. RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 19:15 Zacznij od uaktualnienia sterowników, zastanów się też czy nie instalowałeś jakiś aplikacji, które mogły to zapoczątkować, wejdź też w /narzędzia administracyjne/ i /podgląd zdarzeń/ tam szukaj błędów, ewentualnie wrzuć nam tu screeny, będziemy szukać przyczyny. RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 16.01.2010 19:16 System 32bitowy Nie pojawia się żaden komunikat, ekran pokrywa się artefaktami, staje się nieczytelny. Pomaga tylko włączenie ponownie laptopa. Laptop Asus F5SL. Gdyby były pytania o kartę graficzną to jest to ATI Radeon HD 3450. Sprawdzałem, czy taki stan nie jest wynikiem przegrzewania się którejś z części, ale 'zawiecha' dzieje się w momentach trudnych do przewidzenia, czasem kiedy po prostu laptop jest włączony. RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - War_3_ - 16.01.2010 19:18 Idź narazie za tropem Lalik - wklej treść błędów w znacznikach [code]. RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 19:22 (16.01.2010 19:16)xardas89 napisał(a): System 32bitowyTak jak napisałam zaczęłabym od uaktualnienia sterowników np Driver Maxem, (instrukcja na forum), błąd zawsze możesz podejrzeć w podglądzie zdarzeń, warto też w momencie zawieszenia zajrzeć do menadżera zadań, będzie tam widać który proces powoduje zawieszenie. RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 16.01.2010 19:26 Z podglądu zdarzeń - opis dzisiejszego problemu: Kod: - System RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 19:36 Po pierwsze wygląda to na problem ze sprzętem, bądź sterownikami, zacznij jak pisałam wyżej od uaktualnienia, poza tym proponuje ci spróbować odkurzyć komputer w środku, wyczyścić wentylatory i wyloty powietrza. Błędy "Kernel-Power" ID 41 mają swoje źródło najczęściej na poziomie współpracy sterowników z systemem, prawdopodobnie w problemowym środowisku, któryś ze sterowników nie dogaduje się prawidłowo z systemem. Tak, więc proponowałabym diagnostykę na poziomie sterowników jak i komponentów instalowanych np. Przez aplikacje antywirusowe (zwłaszcza jeżeli używasz avasta). RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 16.01.2010 20:58 Nie mam avasta. Zrobię tak jak mówisz i poczekam. Jeśli przez co najmniej tydzień nic się nie stanie - uznam to za sukces. ![]() RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 16.01.2010 21:05 Zobaczysz jak znam życie to powinno pomóc, zawsze jest tak, że przyczyn może być wiele, a ostatecznie okazuje się że rozwiązania najprostsze są najlepsze, jakby jednak problem się pojawiał pisz będziemy szukać innej przyczyny ![]() RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - slump - 16.01.2010 23:03 Jak już to powiedziano podejrzanym może być sterownik od karty graficznej, lub od chipsetu. Zapoznaj się i wykonaj: Szukanie i aktualizacja sterowników oraz identyfikacja sprzętu (porada) Jak już będziesz wiedział, że wszystko jest aktualne a problem nie ustępuje, to zastanów się czy nie podkręcałeś systemu. Jeśli tak przywróć ustawienia domyślne dla procka, grafiki, etc. Jeśli nie podkręcałeś lub i to nie pomogło to tak jak pisała Laik otwórz i przeczyść laptopa. Jeśli i to nie przyniesie rezultatu to może coś ze sprzętem się już nieodwracalnego stało. RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 01.02.2010 19:57 Wątek można zamknąć. System nie sprawia już żadnych problemów. Najprawdopodobniej albo zawadzał antywirus albo sterownik karty graficznej albo też... lampka (ustawiona była tak, że światło padało tam, gdzie laptop stał - wolałem się upewnić). ![]() RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - Lalik - 01.02.2010 20:16 Myślę, że jednak sterownik ![]() RE: Windows 7 zawiesza się co kilka dni - xardas89 - 01.02.2010 20:41 Najważniejsze, że komputer nie strzela fochów i działa jak należy. ![]() |