Wymiana HDD - brak poprawy wydajności - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Wymiana HDD - brak poprawy wydajności (/wymiana-hdd-brak-poprawy-wydajnosci-37392-t) |
Wymiana HDD - brak poprawy wydajności - radoss - 15.11.2013 21:45 Panowie sprawa tyczy się wymiany HDD. Chodzi o to że zmieniłem starego wysłużonego około 5 letniego Samsunga 320GB 7200rpm na WD Caviar Blue 1TB 64MB cache 7200rpm. Nie ukrywam że liczyłem na spory skok wydajności , a nie stało się praktycznie nic W HDTune te 2 dyski to niebo a ziemia. WD : z tym że u mnie czas dostępu jest mniejszy około 14ms http://hdl.pl/hddtest/img/WDC-WD10EZEX-00RKKA0-HDTune.png Samsung : piszę z pamięci bo jestem w pracy , miał Minimum = 2 MB/s Maximum 7 MB/s czas dostępu chyba był podobny. Powiedzcie mi o co chodzi , czy jeszcze coś muszę ustawiać np. w Biosie ? Oba dyski chodzą na SATA II. Mój sprzęt : Proc. : AMD Phenom x4 965 3.4 GHz Płyta główna : MSI 760G - P43 FX Karta Graf. : MSI GeForce GTX 550 Ti 1Gb DDR5 Pamięć Ram : 8 Gb 1600 Corsair HDD : Samsung 320 Gb 7200 RPM Obudowa : Incore (nie chce mi się szukać modelu ) Zasilacz : Modecom 600W Proszę o nie czepianie się zasilacza Edit : dodam tylko że nie stawiałem systemu od nowa , sklonowałem stary dysk wraz z systemem na nowy programem HDTune. RE: Wymiana HDD - thermalfake - 16.11.2013 15:32 Płyta a właściwie kontroler sata ustawiony w tryb IDE czy AHCI ? DO AHCI trzeba doinstalować sterownik. Spodziewałeś się średnich transferów z górnych granic testu HD Tune ? To nie bardzo możliwe przy tej płycie. Płyta główna nie posiada obsługi SATAIII. Ponadto seria Blue to nie seria dysków o bardzo dużej wydajności. Dla porównania pokażę Ci screeny z płytą ASUS P5N-E ASROCK P67 pro3 Seria Blue RE: Wymiana HDD - brak poprawy wydajności - GamerPL - 16.01.2015 15:13 sata III i moze poczujesz poprawe co ja gadam pokaz lepiej bios zakladce sata configuration RE: Wymiana HDD - brak poprawy wydajności - thermalfake - 16.01.2015 15:22 Gościu..... k%$#$%#wa czytaj z rozumieniem na to co odpowiadasz. Kontynuacja pokolenia dzieci neostrady. On nie ma ani dysku ani płyty głównej z interfejsem sata III. Wyniki jak najbardziej prawidłowe. Speców piszących w trybie przypuszczającym jest wielu na różnych forach. Forumowicz już 2 miesiące temu założył wątek i już tu z pewnością nie zajrzy. Włącz myślenie. Niezły zawodnik - odpisuje na kotleta sprzed grubo ponad roku RE: Wymiana HDD - brak poprawy wydajności - GamerPL - 16.01.2015 16:28 przeciez poprawilem sie potem poza tym on pewnie w biosie ma konfiguracje IDE a nie AHCI RE: Wymiana HDD - brak poprawy wydajności - thermalfake - 16.01.2015 17:50 Gdzie się ^&%^%$ poprawiłeś ? Jego ostatnia wizyta była w lutym zeszłego roku. Myśli, że Ci odpisze ? Poza tym powtarzasz się to co już napisałem. Ty gościu wcale nie myślisz. Koniec tego - moderatorzy temat do zamknięcia. |