Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Preinstalowany system - jak zdobyć instalator (rozwiązany) - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Preinstalowany system - jak zdobyć instalator (rozwiązany) (/preinstalowany-system-jak-zdobyc-instalator-rozwiazany-3697-t)

Preinstalowany system - jak zdobyć instalator (rozwiązany) - adasme - 15.01.2010 00:16

Witam. Zakupiłem laptopa z wgraną już wersja win7 home premium. Chciałbym jednak mieć instalke na płycie. Powiedzmy, że będę miał ochotę na formaty i inne rozłożenie partycji i co wtedy. Może ja się do końca nie znam. Jak po formacie zainstalować system. Czy w laptopie stanie się to automatycznie? W stacjonarnym kompie wiedziałem co mam zrobić, nie miałem tego problemu. A tu się dopiero oswajam z laptopem.Smutny....pomocy proszę.
Nie wiem nawet czy mam ściągnąć system ze strony Maicrosoftu? Hologram z serialem mam naklejony na laptopa.

RE: istalka Windows 7....jak zgrac na plytke? - MAciachPaN - 15.01.2010 00:25

Instalkę możesz ciągnąć ze strony Microsoftu wpisujesz swój serial i powinno być ok ;]

RE: istalka Windows 7....jak zgrac na plytke? - adasme - 15.01.2010 00:26

Dzięki...spróbuje.

RE: istalka Windows 7....jak zgrac na plytke? - slump - 15.01.2010 00:29

Jako, że to laptop, to masz zapewne partycje recovery, sam możesz też zrobić obraz systemu, ale normalnej czystej instalacji to nie zastąpi. Czyli jak mówi kolega pobierz sobie jakąkolwiek instalkę Windows 7 zgodną z tym co masz (czyli wersja, ilość bitów, etc) a skoro masz dowód zakupu i hologram nikt nie będzie miał do ciebie zastrzeżeń.

RE: Preinstalowany system - jak zdobyć instalator (rozwiązany) - jaroz - 02.12.2010 12:20

Powyższe informacje są błędne.
Jedyna i właściwa odpowiedź
http://social.answers.microsoft.com/Forums/pl-PL/windowsplpl/thread/447cee27-70a4-4d06-8366-478b7048e9be

RE: Preinstalowany system - jak zdobyć instalator (rozwiązany) - jakubi - 03.12.2010 13:39

Powyższe informacje nie są błędne. Możesz postawić sobie czysty system jeżeli posiadasz licencję i dowód zakupu. Co do pozyskania go to tak jak piszą koledzy można pobrać obraz z sieci. Co do recovery to też koledzy mają rację - na 100% możesz utworzyć dyski recovery, które przywrócą Ci system do stanu fabrycznego. Jeżeli nie możesz ich utworzyć i masz uszkodzoną partycję recovery to wtedy zostaje opcja zgłoszenia się do producenta celem uzyskania tych dysków.

RE: Preinstalowany system - jak zdobyć instalator (rozwiązany) - jaroz - 03.12.2010 13:55

1. skonfrontuj te informacje z informacjami z MS'u. Jeśli masz legalny system i uszkodził ci się nośnik to możesz tak legalnie zrobić.
2. nie ma możliwości pobrania systemu ze strony MS'u
3. system OEM jest robiony (niejednokrotnie) pod producenta i on nim dysponuje a nie MS. Wynika to z informacji uzyskanych w MS. Może się różnić numerem.
4. jeżeli masz inny system jak OEM preinstalowany, to nie masz potrzeby go ściągać z sieci bo masz płytę instalacyjną.
5. jeżeli masz system OEM preinstalowany, to licencjami rozporządza producent. W tym przypadku MS nie udzieli ci nawet porady serwisowej a odeśle cię do niego właśnie.

nie wierzysz? sprawdź sam!