![]() |
Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f) +--- Wątek: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 (/windows-8-jak-zmienic-na-windows-7-36869-t) |
Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - andy939 - 20.10.2013 15:14 Witam!! Zakupiłem sobie laptopa i ma on wgrany Windows 8, i chciał bym go zmienić na Windows 7. Na laptopie nic jeszcze nie zrobiłem więc, format się chyba nada. Ale jak już obczaiłem jak wejść w botowanie z pendriva, to wyskakuje jakiś bład a z tego pena instalowałem sobie Windowsa na PC. Proszę o pomoc. RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - irocket - 20.10.2013 15:25 Wchodzisz do BIOS i wyłączasz Secure Boot i UEFI. Trzeba chyba wyczyścić dysk i skonwertować z GPT na MBR (polecenie diskpart, poszukaj sobie jak to zrobić). Spróbuj się przyzwyczaić do Win8, nie jest taki straszny, a może dla Ciebie będzie lepszy od siódemki. RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - andy939 - 20.10.2013 15:31 A jak wyciągnę z niego dysk i go wyzeruję ? to pomoże to w czymś? Bo już mam ochotę iść i oddać tego laptopa RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - irocket - 20.10.2013 15:50 Nie trzeba wyciągać. Poczytaj tutaj: http://www.sevenforums.com/tutorials/26203-convert-gpt-disk-mbr-disk.html Option Two. Jak zastosujesz się do pierwszego zdania z mojego postu wyżej, instalator powinien ruszyć. Później wybierasz język, klikasz dalej i wciskasz Shift+F10. Potem robisz to, co jest w linku wyżej (diskpart, list disk, select disk x, clean, convert mbr), zamykasz konsolę, potem instalacja jest standardowa, dzielisz na partycje itd RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - andy939 - 20.10.2013 17:49 OK, zrobiłem tak dałem Legacy support na Enabled Przez co odblokowało mi sie legacy boot order, ale uefi jest ciągle aktywne. Udało mi się uruchomić instalator Win 7 wybierając z listy bootowania USB diskette........ ale ten od legacy nie UEFI ale nie widział żadnych dysków RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - irocket - 20.10.2013 18:01 Instalator startuje? Zmień tam gdzie było Secure Boot Enabled, po zmianie na Disabled powinno być albo UEFI na Enabled (zmienić na Disabled), albo coś z BIOSem (CMS BIOS albo UEFI), ustawić na CMS. Jaki laptop? RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - andy939 - 20.10.2013 18:09 Hp envy touch smart 4-1130ew, i dodam że jeszcze nie robiłem tej konwersji z do mbr. Jak w wierszu poleceń wpisuje diskpart -> list disk to mam dwa dyski na GPT, a że chcę mieć tylko Windows 7 to mam oba konwertować? robię będąc na pulpicie może powinienem inaczej to robić? To jak mam zrobić tą konwersje to MBR, Z poziomu instalatora Win 7 nie wykrywa żadnych dysków RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - andy939 - 20.10.2013 20:32 chyba ciężki przypadek skoro wciąż nie mam odpowiedzi, i nie mam takich opcji w biosie o których piszesz RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - irocket - 20.10.2013 21:20 Tak patrzę i po instalacji win7 mogą być problemy z niektórymi sterownikami. Ekran dotykowy jest wprost stworzony pod Win8. Może warto się przekonać do niego? Ostatnio wyszła aktualizacja 8.1, która wprowadza kilka ważnych udogodnień RE: Windows 8 jak zmienić na Windows 7 - andy939 - 20.10.2013 21:29 http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?product=5322105&cc=pl&dlc=en&lc=pl ale tutaj są do ściągnięcia jakieś. A nawet jeśli zostanę, przy win8, to chciałbym sobie go zainstalować od nowa, a nie na tej sklepowej wersji jechać. Czy zrobienie formata na win8 to też jakis problem?? Bo mimo to chciałbym się przekonać na własne oczy jak to jest z Win 7. |