Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Problem z ntoskrnl.exe i iaStor.sys - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Problem z ntoskrnl.exe i iaStor.sys (/problem-z-ntoskrnl-exe-i-iastor-sys-36806-t)

Problem z ntoskrnl.exe i iaStor.sys - systimax - 18.10.2013 08:54

Witam,
Mam problem z błędem który pojawia się średnio co 3 miesiące (myślałem że to coś z grafiką).
Laptop Lenovo T61 procesor T7100 1,8GHz, 4GB RAM, system 32bity, Win7prof.
Pod tym linkiem są zrzuty ekranu BSV i filmik z objawem.
https://www.dropbox.com/sh/up0nafo3m25rnfd/xZnKdo-juf
sigverif.exe pokazuje nie podpisany plik ssport.sys w c:\windows\system32\drivers ver1.0.0.0
Proszę o pomoc , nie za bardzo wiem jak się pozbyć tego zjawiska. Ewentualnie co jeszcze sprawdzić

RE: Problem z ntoskrnl.exe i iaStor.sys - irocket - 18.10.2013 14:06

Wrzuć pliki dmp z C:\Windows\Minidump. Przeinstaluj sterowniki do grafiki / grafik i DirectX
Aha, jeszcze może być uszkodzona taśma do ekranu. Nie wiem czy da się wymienić samą. Podłącz monitor, wyłącz ekran w laptopie (fn+coś) i sprawdź, czy też dalej tak będzie (na monitorze)

RE: Problem z ntoskrnl.exe i iaStor.sys - systimax - 18.10.2013 15:19

Pliki dmp wrzucone pod w/w link. Dowcip polega na tym, że te pady zdarzają się raz na trzy miesiące, po tych zdarzeniach laptop chodzi bez zarzutu. Sprawdzałem pod drugi monitor i ciemność, na taśmę też mi to nie wygląda starałem się naciskać we wszystkich możliwych wrażliwych punktach. Dałem go nawet do servisu byłego IBM gdzie koledzy go rzetelnie testowali i pod względem fizycznym jest ok.Teraz sprawdziłem minidumpy i wychodzi ,że coś w systemie tylko co?

RE: Problem z ntoskrnl.exe i iaStor.sys - irocket - 18.10.2013 16:03

Przeczyść go (odkurz) i kilkugodzinny obciążeniowy test procesora (np OCCT), aktualizację sterowników do chipsetu też można zrobić