Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Jaki wybrać system? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Jaki wybrać system? (/jaki-wybrac-system-36557-t)

Jaki wybrać system? - NieMogeZmusic - 06.10.2013 11:15

witam moj sprzet :

Procesor: Core 2 Duo E7200 2.53 Ghz
Ram : 2 gb DDR2
Grafika: Radeon X1650 512 MB
Dysk: 160 GB IDE

Czy oplaca sie na tym instalowac Windows 7 "32" ? czy lepiej pojdzie XP ? lub moze 8?

RE: Jaki system? prosze o pomoc - irocket - 06.10.2013 11:19

Ja bym instalował XP, Win7 może trochę zamulać (choć nie powinien). W gry co są tylko na Win7 i tak nie pograsz. Jednak jak będziesz chciał 7-kę, to kupiłbym wersję Home Premium.

RE: Jaki system? prosze o pomoc - NieMogeZmusic - 06.10.2013 11:25

dzieki za opinie.. wiesz nie zalezy mi na graniu.. po prostu aby plynnie bez sciny chodzil.. dlatego sie zastanawiam

RE: Jaki wybrać system? prosze o pomoc - thermalfake - 06.10.2013 13:49

Sprzęt w zupełności się nadaje do wdrożenia Win 7. Nie do grania w hity ostatniego roku bo grafika jest kichą ale do codziennych prac jak najbardziej.
Win XP nie dostaniesz nigdzie już w sklepach od ręki. Cofać się w rozwoju nie ma sensu. W przyszłym roku kończy się definitywnie wsparcie dla dziadka XP. Nie będziesz miał następnych poprawek, brak aktualizowanej bazy wiedzy a i producenci sprzętu przestaną pisać drivery do niego. Nie będziesz mógł instalować kolejnych wersji IE czy pakietów Office'a,
Mam nadzieję, że tego pytania nie było w sensie "jakiego pirata sobie postawić".

RE: Jaki wybrać system? prosze o pomoc - shall - 06.10.2013 19:56

Windows7 działał płynnie na 3GB RAM-u i przy podstawowych programach nigdy więcej niż 2 GB nie brał pamięci. Zależy do czego będziesz używał komputera.

RE: Jaki wybrać system? prosze o pomoc - Maxim128 - 11.10.2013 15:59

Postawiaj siódemkę. Ja miałem na podobnej konfiguracji i działał dobrze. Jak chcesz być legalny to http://www.ceneo.pl/10201707