Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Win Vista - problem z niezidentyfikowaną siecią - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Inne (/inne-11-f)
+--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f)
+--- Wątek: Win Vista - problem z niezidentyfikowaną siecią (/win-vista-problem-z-niezidentyfikowana-siecia-36555-t)

Win Vista - problem z niezidentyfikowaną siecią - adrianokg - 06.10.2013 09:32

Czołem! Uśmiechnięty

Pomimo długich walk z tym problemem, muszę się zwrócić do Was. Otóż mój problem z tego co wyczytałem w internecie jest dość popularny, ale żadne rozwiązanie nie poskutkowało. Chodzi natomiast o to, że komputer z Vistą, łączy się z siecią, która pozostaje niezidentyfikowana dla tego komputera.. Dodam, że 2 laptopy z Win 7 i jeden z Win XP, łaczy się bez problemu. Po zmianie szyfrowania na WEP dopiero się łaczy. Ale po takiej operacji z kolei, komputer z Win XP juz połaczyc się nie chce.. Ręce opadają. Jakieś pomysły, jak zrobic, by laptop z Windows Vista łaczył się bez problemu?

RE: Win Vista - problem z niezidentyfikowaną siecią - shall - 06.10.2013 10:10

Czy gdy wyłączysz całkowicie szyfrowanie - bez hasła, wszystko działa na wszystkich komputerach prawidłowo?

RE: Win Vista - problem z niezidentyfikowaną siecią - thermalfake - 06.10.2013 13:38

Doraźnym rozwiązaniem jest użycie filtrowania MAC adresów żeby Ci to działało.
Nie wiadomo nic na temat:
- metody zabezpieczenia WLAN'a (typ szyfrowania, protokół i uwierzytelnianie)
- kart sieciowych w sprzętach z Vistą i XP i ich wersji sterowników
- modelu routera wifi

Zobacz czy producent routera czasem udostępnił nowszy firmware.
Nie każdy radio chipset lub jego sterownik obsługuje np WPA2.
WEP jest bardzo marnym zabezpieczeniem.
W kwestii przypomnienia, na XP'kach masz mieć zainstalowana poprawkę http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=1974 do obsługi WPA2
Optymalnie WPA2 Personal na AES'ie i tak proponuję sprawdzić każdy zapisany profil sieci bezprzewodowej.