Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Jak przywrócić ustawienia fabryczne po sformatowaniu dysku D w Toshiba Satellite - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Jak przywrócić ustawienia fabryczne po sformatowaniu dysku D w Toshiba Satellite (/jak-przywrocic-ustawienia-fabryczne-po-sformatowaniu-dysku-d-w-toshiba-satellite-35882-t)

Jak przywrócić ustawienia fabryczne po sformatowaniu dysku D w Toshiba Satellite - Minka1404 - 06.09.2013 00:00

Witam
Potrzebuję przywrócić ustawienia fabryczne systemu, ale pewien "znawca" polecił mi sformatowanie dysku D, a potem przywrócenie systemu, żeby nie stracić danych i nie przerzucać ich na zewnętrzny dysk w wyniku czego niechybnie usunęłam punkt przywracania systemu. Nie dostałam z komputerem żadnej płyty, ale przezornie sama utworzyłam punkt przywracania i nagrałam go sobie na płytę, ale najwidoczniej szlag ją trafił i za żadne skarby nie chce się odpalić. Nie wiem czy to przez to formatowanie czy zwyczajnie płyta jest uszkodzona.

Czy da się przywrócić system bez tego punktu lub ewentualnie ściągnąć takowy z jakiejś strony lub czy ktoś taki punkt (z ustawieniami fabrycznymi) posiada?

System: Windows 7 Professional
Laptop: Toshiba Satellite Pro jakiśtam

Będę wdzięczna za każdą pomoc. Raczej sama się z tym nie uporam.

RE: Jak przywrócić ustawienia fabryczne po sformatowaniu dysku D w Toshiba Satellite - peciaq - 10.09.2013 13:37

Ciężka sytuacja. Próbowałaś przywrócić system z partycji recovery? Laptopy posiadają coś takiego.

Przywrócenie bez punktu lub też z innego punktu odpada, bo w 1 sytuacji po prostu się nie da, a inny punkt z innego komputera będzie miał inne ustawienia i nie jest to po prostu możliwe, żeby coś takiego ruszyło.

RE: Jak przywrócić ustawienia fabryczne po sformatowaniu dysku D w Toshiba Satellite - thermalfake - 10.09.2013 16:38

No to ładnie doradził znawca. Na partycji D był obraz fabrycznego systemu do przywracania bądź utworzenia nośnika przywracania tzw recovery. To NIE JEST punkt przywracania. W siódemce punkty przywracania tworzą się domyślnie co 7 dni na zasadzie kopii migawkowej (volume shadow copy). Są to stany systemu z określonej pory a nie ustawienia fabryczne świeżego systemu.

Wyjścia masz 2:
- nośnik oem sklepowy (kopia) tej samej wersji, instalacja przy pomocy klucza ze spodu lapka, aktywacja plus sterowniki
- nośnik recovery tylko z podobnej Toshiby - tu się o nic więcej nie martwimy, zamawiany odpłatnie u Toshiby lub pożyczony/skopiowany od innego użytkownika

RE: Jak przywrócić ustawienia fabryczne po sformatowaniu dysku D w Toshiba Satellite - Minka1404 - 12.09.2013 11:26

Miałby w takim razie ktoś taki nośnik?

RE: Jak przywrócić ustawienia fabryczne po sformatowaniu dysku D w Toshiba Satellite - bqb - 12.09.2013 12:50

Na pewno Toshiba Polska, zadzwonić do nich i u nich zamówić.