Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
System zawiesza się podczas uruchamiania - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Konfiguracja i optymalizacja Windows 7 (/konfiguracja-i-optymalizacja-windows-7-9-f)
+--- Wątek: System zawiesza się podczas uruchamiania (/system-zawiesza-sie-podczas-uruchamiania-35862-t)

System zawiesza się podczas uruchamiania - mariusz5891 - 05.09.2013 12:59

Witam. Wiem, że taka tematyka pojawia się dosyć często tutaj na forum, szukałem takiego problemu jak mój, ale bez rezultatu wobec czego postanowiłem założyć nowy wątek.
Mój system:
[Obrazek: Schowek02_nwwrqpr.jpg]
Od jakiegoś czasu (kilka miesięcy) powiedzmy średnio raz na 7-8 prób zdarza się tak, że komputer podczas ładowania systemu zatrzymuje się na takim ekranie:
[Obrazek: windows7-_nwwrqpx.jpeg]

Tzn może nie do końca zatrzymuje, te kolory się mienią, wygląda jakby się ładował, ale mogę sobie czekać dowolny czas i tak się nie uruchomi. Dopiero twardy reset pomaga, system ładuje się bez problemu.
Może to nie jest jakiś straszny dramat dla użytkownika, jednak czasami gdy potrzebuje szybko coś sprawdzić w necie jest dosyć irytujące. Ogólnie system instalowany raz przy zakupie kompa, od tamtego czasu nie było z nim żadnych problemów wobec czego nie było potrzeby reinstalacji.

RE: Zawieszka przy uruchamianiu Windows 7 - Maxim128 - 08.09.2013 21:49

1. Dysk do sprawdzenia programem CrystalDiskInfo lub podobnym

2.Jakiego masz antywirusa, i czy dysk nie jest zapchany niepotrzebnymi plikami?

3.Podaj markę zasilacza i jego wiek.

RE: Zawieszka przy uruchamianiu Windows 7 - irocket - 09.09.2013 05:39

3. chyba odpada, bo wygląda to na laptop.
Sprawdził bym dysk programem MHDD (trzeba wypalić na płytkę bądź zrobić bootowalnego pendrive'a). Tam pokaże dokładniej.

RE: Zawieszka przy uruchamianiu Windows 7 - thermalfake - 09.09.2013 17:04

T4400 na pewno nie jest procesorem desktopowym.
CrystalDiskInfo to półśrodek. Bez dokładnego skanu powierzchni tak diagnostyki się nie przeprowadza.
Ładowanie może się także zacinać przez problemy z ładowaniem niektórych gałęzi rejestru, błędy ładowania sterownika, przyblokowana usługa systemowa (nie zawsze ładują się w tej samej kolejności) lub zainstalowana przez soft użytkownika np moduły oprogramowania antywirusowego. Zapchanie niepotrzebnymi plikami to bzdura.
Poobserwuj system czy to samo dzieje się uruchamiając go w trybie awaryjnym.
Przy normalnym uruchamianiu włącz sobie dziennik rozruchu (zakłada rozruch w msconfig). Tworzy się plik ntbtlog.txt w katalogu windows.

RE: System zawiesza się podczas uruchamiania - Micheasz - 12.09.2013 23:15

A ja bym spróbował przeprowadzić naprawę systemu z płyty bootowalnej. Naprawę, nie reinstalację.
Podmieniłoby to wtedy pliki systemowe, rejestry i może by ruszył.
A gdy to nie pomoże to polecam program HDD Regenerator. Słuzy on do wykrywania i naprawiania bad sektorów.

RE: System zawiesza się podczas uruchamiania - thermalfake - 14.09.2013 14:40

(12.09.2013 23:15)Micheasz napisał(a):  Polecam program HDD Regenerator. Słuzy on do wykrywania i naprawiania bad sektorów.

Jak dysk się sypie to żaden hdd regenerator nie pomoże na dłuższą metę. System ma być postawiony na zupełnie sprawnym dysku a taki który już jest niepewny co najwyżej na magazyn danych. Poza tym to nie ma właściwości leczniczych dysku. Logiczne bad blocki wyprostować może remapowanie, z sektorami uszkodzonymi fizycznie już się nic nie da zrobić kiedy lawinowo trafiają do g-listy a ta się w którymś momencie skończy. Żaden szanowany specjalista od dysków twardych tego PŁATNEGO (piractwa tu nie tolerujemy) softu nie poleci.

RE: System zawiesza się podczas uruchamiania - mariusz5891 - 25.09.2013 09:45

Niestety program MHDD nie wykrywa mojego dysku, możecie polecić jakiś inny równie skuteczny?
Dodam tylko, że przeskanowałem dysk programem HD Tune i pokazał, że wszystko jest ok, aczkolwiek jest to program pod Wina więc nie wiem czy można mu zaufać w 100%...