Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Windows 7 64-bit nie chce się wyłączyć po zamianie DVD na drugi dysk. - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Instalacja i aktualizacja Windows 7 (/instalacja-i-aktualizacja-windows-7-8-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Windows 7 64-bit nie chce się wyłączyć po zamianie DVD na drugi dysk. (/windows-7-64-bit-nie-chce-sie-wylaczyc-po-zamianie-dvd-na-drugi-dysk-35728-t)

Windows 7 64-bit nie chce się wyłączyć po zamianie DVD na drugi dysk. - piotrn1 - 31.08.2013 10:34

Witam,
Mam laptopa asus x53sv z systemem Windows 7 (64bity). W miejscu standardowego dysku, mam dysk SSD. Problem pojawił się, gdy zamiast dvd włożyłem drugi dysk twardy. Dysk ten działa bez zarzutu. Problem jest taki, że gdy mam go podłączonego, to komputera nie da się normalnie wyłączyć (ekran robi się czarny, ale kontrolki się świecą, wentylatorek się kręci), pomaga jedynie przytrzymanie włącznika. Zamiana z powrotem na dvd rozwiązuje problem. Formatowałem windows'a i na świeżym jest dokładnie tak samo. Odpaliłem z USB jakiegoś linuxa i tam wszystko było ok, komputer normalnie się wyłączał. Jakieś pomysły ?
Z góry dzięki za pomoc.

RE: Komputer nie chce się wyłączyć - Maxim128 - 31.08.2013 11:46

Na moje coś robi spięcie. A próbowałeś inny dysk?
I jaki dysk wsadzałeś?

RE: Komputer nie chce się wyłączyć - piotrn1 - 31.08.2013 12:06

Dysk jest ten, co był na początku w laptopie (WD7500BPVT). Nie próbowałem z innym dyskiem, gdyż to jest jedyny dysk 2.5 cala jaki posiadam (oprócz SSD oczywiście).

RE: Komputer nie chce się wyłączyć - irocket - 31.08.2013 12:54

Masz jakąś kieszeń na ten dysk? Bo chyba ułożenie gniazd w napędzie jest inne (albo napęd ma krótsze gniazdo zasilania), w każdym razie - chciałem podłączyć napęd z laptopa pod kompa celem sprawdzenia i był problem z zapięciem zasilania, bo wtyczka była za szeroka.

RE: Komputer nie chce się wyłączyć - piotrn1 - 31.08.2013 13:12

Tak, mam kieszeń kupioną i dysk działa bez problemu, jedyny problem jest jak się komputer wyłącza.

RE: Windows 7 (64bity) nie chce się wyłączyć, po zamianie DVD na drugi dysk - thermalfake - 31.08.2013 16:51

Czytaj
http://forum.notebookreview.com/hp-business-class-notebooks/655065-hp-elitebook-8560p-wont-shutdown.html
W zasadzie wszystko wyjaśnia w nim drugi post. Jeśli kupowałeś nieoryginalną kieszeń to trzeba sprawdzić czy pin złącza diagnostycznego sata zwiera się z GND.
Taką kieszeń możesz oddać sprzedawcy.

RE: Windows 7 (64bity) nie chce się wyłączyć, po zamianie DVD na drugi dysk - piotrn1 - 31.08.2013 18:09

Dzięki wielkie za link! modyfikacja kieszeni pomogła!.

Windows 7 (64bity) nie chce się wyłączyć, po zamianie DVD na drugi dysk (rozwiązany) - LadyInBlue - 31.08.2013 19:36

Wątek rozwiązany.