Odzyskanie danych z uszkodzonego pendrive'a - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f) +--- Dział: Hardware (/hardware-28-f) +--- Wątek: Odzyskanie danych z uszkodzonego pendrive'a (/odzyskanie-danych-z-uszkodzonego-pendrive-a-35199-t) |
Odzyskanie danych z uszkodzonego pendrive'a - K9amilo90 - 10.08.2013 14:32 Witam, Posiadam pendrive'a o pojemności 8GB firmy NO-NAME (otrzymałem go z Projektów Unijnych) i mam z nim problem, otóż zgrałem na niego dużo plików (około 7GB, różnej wielkości, z reguły bardzo małe rozmiary), a następnie chciałem przenieść je na dysk HDD i tutaj pojawił się problem przy przenoszeniu w początkowej części - wyświetlił się błąd dotyczący nieprawidłowej lokalizacji pliku(ów) na pendrive. Anulowałem przenoszenie, po czym ponownie wpiąłem go do komputera i ukazał się kolejny błąd - wymóg formatowania i komunikat "I:\ nie jest dostępny. Struktura dysku jest uszkodzona i nieczytelna". Odwiedziłem więc ten temat, pobrałem Victorię, która po wciśnięciu "Get SMART" wyświetliła na żółtym tle informację "UNCN" oraz informację na dole "Get S.M.A.R.T. command... Error, that's a logical drive!". Dodam, że wcześniej formatowałem pendrive'a na system plików NTFS. Można odzyskać dane? Proszę o pomoc. RE: Uszkodzenie pendrive'a - irocket - 10.08.2013 14:47 No to tak - S.M.A.R.T. jest do dysków twardych, nie pendrivewów. Poszukaj programów typu USB Recovery. Ja miałem pendrive'a noname 2gb, po nagraniu większej ilości plików siadał kontroler - zmieniały się nazwy plików na dziwne i o dziwnych rozmiarach (np 200gb, po odświeżeniu było to np 3mb). Potem się spalił po podpięciu do USB. Są jeszcze jakieś programy, co po "bebechach" pomagają w odzyskaniu danych, ale nie znam żadnego. RE: Uszkodzenie pendrive'a - thermalfake - 10.08.2013 15:03 Można się wspomóc pakietem hirens'a (minixp o ile otworzy), GetDataBack for NTFS itp. Są dedykowane aplikacje producentów układów flash w zależności co zostało zamontowane ale nie gwarantuję odzysku w każdym przypadku i na każdym penie Narzędzia do identyfikacji chipa -> ChipGenius v4.00.0027 Pre Beta 3 -> ChipEasy v1.5.6.6 EN -> Flash Drive Information Extractor v7.5.0.480 RE: Uszkodzenie pendrive'a - K9amilo90 - 11.08.2013 09:13 Chipset wyprodukowany został przez Alcor Micro. Użyłem programu BadCopy Pro, który odzyskał ponad 3GB danych nazywając je "File 1", "File 2" ..., wykrył również Bad Sectory zaczynające się od numeru 6 291 500 do końca (60% wszystkich sektorów) Czy można coś jeszcze odzyskać? Czy jest w ogóle możliwość odzyskania danych z zachowaniem oryginalnych nazw i ewentualnie folderów gdzie się znajdowały? RE: Uszkodzenie pendrive'a - thermalfake - 11.08.2013 09:55 Obawiam się, że to już będzie tylko robota dla zawodowców odzyskujących dane z pamięci NAND. RE: Uszkodzenie pendrive'a - K9amilo90 - 11.08.2013 10:03 A z tych odzyskanych danych nie można wyciągnąć lokalizacji, w której się znajdowały? Ile taka usługa będzie mogła kosztować? |