Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - Wersja do druku +- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl) +-- Dział: Inne (/inne-11-f) +--- Dział: Pozostałe systemy Windows (/pozostale-systemy-windows-31-f) +--- Wątek: Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut (/komputer-zawiesza-sie-w-ciagu-pierwszych-kilku-minut-34817-t) |
Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - Maxim128 - 26.07.2013 18:28 Witam. Mój problem z komputerem polega na tym, że gdy go uruchamiam na początku ładuje się BIOS, pasek ładowania przesuwa się , lecz potem zamiast ekranu logowania wyświetla się niebieski ekran, klepsydra i komputer się zawiesza. Po ponownym(albo więcej) uruchomieniach komputer pozwala mi się zalogować, wyświetla się pulpit, miga czarny ekran(jest mniej niż sekundę) i 3/4 ekranu jest czarne, komputer zawieszony. Czasami zawiesza się po wejściu w przeglądarkę, generalnie jeśli nie zawiesi się w przeciągu 5 minut to później działa dobrze i nic się nie dzieje. W trybie awaryjnym wszystko działa dobrze od razu. Próbowałem: Ostatnia dobra konfiguracja Przywracanie systemu Oba nic nie pomagają. W Crystal Disk Info pokazuje stan dysku jako dobry( mam Seagate 40GB). Nie mogę poradzić sobie z tym. Co może jeszcze być zepsute? RE: Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - irocket - 26.07.2013 19:08 Pokaż zrzut z Crystal Disk Info ze smarta. Ja jak miałem uwalony hdd, to działał 10-15 minut, później się zawieszał. Jak się nie robiło przez kolejne 10 minut, odwieszał się i działał bez zarzutów. Sprawdź, czy podczas tego zawieszenia dioda od dysku mruga intensywnie, czy świeci światłem ciągłym. Na próbę możesz odpiąć napęd i taśmą od napędu podłączyć dysk (może się pojawić informacja biosu w stylu: "Primary IDE channel no 80 conductor cable installed") RE: Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - Maxim128 - 26.07.2013 19:19 Sorry, pierwszym ze sposobów się nie da bo żadna dioda w obudowie nie działa RE: Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - irocket - 26.07.2013 19:47 spaliły się czy odpięły od płyty? RE: Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - Maxim128 - 26.07.2013 19:50 Podejrzewam że spaliły Nie chce mi wrzucić obrazka, dlatego masz tekst: Kod: ---------------------------------------------------------------------------- Aha, pokazuje się dokładnie taka informacja i nie chce uruchomić kompa gdy podłączę odwrotnie kable. RE: Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - irocket - 26.07.2013 20:19 01, 07, C3 trochę niepokojące: Cytat:Atrybut ID 01 Jak zrobiłeś zamianę kabla? Wypiąłeś z napędu i podpiąłeś do dysku, czy wypiąłeś całkiem obydwie taśmy i wpiąłeś tą od napędu tam, gdzie była ta od dysku? F1 powinien puścić dalej. RE: Komputer zawiesza się w ciągu pierwszych kilku minut - Maxim128 - 26.07.2013 20:35 To pierwsze. |