Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety •
Rozwiązany Jak zapisać plik .mp3 by uzyskać jak najlepszą jakość w Audacity? - Wersja do druku

+- Windows 7 Forum: konfiguracja, optymalizacja, porady, gadżety • (https://windows7forum.pl)
+-- Dział: Pomoc i wsparcie, Windows 7 (/pomoc-i-wsparcie-windows-7-26-f)
+--- Dział: Software (/software-27-f)
+--- Wątek: Rozwiązany Jak zapisać plik .mp3 by uzyskać jak najlepszą jakość w Audacity? (/jak-zapisac-plik-mp3-by-uzyskac-jak-najlepsza-jakosc-w-audacity-34765-t)

Jak zapisać plik .mp3 by uzyskać jak najlepszą jakość w Audacity? - Rukahs - 25.07.2013 13:10

Witam.
Podczas zapisu pliku dźwiękowego .mp3 pojawiają mi się takie o to opcje do wyboru których znaczenia nie rozumiem:
Tryb szybkości transmisji: Nastawa, Zmienna, Średnia, Stała (Podejrzewa że zmienna)
Szybkość zmian: Standardowa, Szybka
Tryb kanałów: Połączone Stereo, Stereo

A zatem pytanie jak w tytule. Jak ustawienia wybrać aby uzyskać jak najlepszą jakość?

Z góry dzięki za pomoc!

RE: Jak zapisać plik .mp3 by uzyskać jak najlepszą jakość w Audacity? - irocket - 25.07.2013 13:55

Jak chcesz dobrą jakość do do FLAC albo WAVE Cwaniak
Ja u siebie stosowałem Zmienna, 0, 220-260kbps, wtedy dostosowuje ci bitrate do ścieżki. Średnia i Stała to jak chcesz, to na 320kbps ustaw (choć zgrywane nawet z AudioCD to i tak mają te 128kbps).
Szybkość miałem na Szybka, kanały na Stereo, Połączone stereo = lepsza kompresja.

Możesz sobie przesłuchać przykładową piosenkę, co obciąłem: http://www.mediafire.com/listen/m3zi1zsgk4w9hwg/%5Bgsmx.co%5Dpsy_gentelman.mp3 (zmienna, 0, szybka, stereo) robione z OGG.

Ogólnie szybkość transmisji nie mniejsza niż 128kbps, więcej niż 192kbps za bardzo nie ma sensu, bo różnicy nie usłyszysz

RE: Jak zapisać plik .mp3 by uzyskać jak najlepszą jakość w Audacity? - Featured - 25.07.2013 14:23

Lepiej zmieniać jakoś MP3 w Virtual DJ

RE: Jak zapisać plik .mp3 by uzyskać jak najlepszą jakość w Audacity? - Rukahs - 28.07.2013 11:52

irocket że .flac najlepszy to wiem, ale tego formatu nie otworze na przenośnym odtwarzaczu, dlatego plik kompresuje do .mp3 starając się przy tym o jak najmniejsze straty Cwaniak

Dzięki za pomoc!

Jak zapisać plik .mp3 by uzyskać jak najlepszą jakość w Audacity? (rozwiązany) - LadyInBlue - 28.07.2013 19:41

Wątek rozwiązany.